ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ИНИЦИАТИВАТА „ПОДАРИ УСМИВКА В КОЛЕДНА КУТИЯ“


Във връзка с много запитвания до Националната асоциация за приемна грижа относно инициативата „Подари усмивка в Коледна кутия“, ние от Националната асоциация за приемна грижа искаме да направим следните уточнения, с които се надяваме да мотивираме много българи да се включат в нашата инициатива.

Първо, бихме искали да благодарим на всеки, който е готов да се включи, както и на онези, които вече изпратиха своите Коледни кутии.

Второ, бихме искали да напомним, че Националната асоциация за приемна грижа е неправителствена организация, в която членуват приемни родители от цялата страна. Това са приемни родители, които се грижат за изоставени деца, за които единствената алтернатива е животът в социален дом. Инициативата с Коледната кутия се провежда за трети път, но за първи път инициативата е толкова мащабна и е възможно ние, като организатори, да допускаме логистични грешки.

За да бъдем максимално полезни на децата и на техните семейства, бихме искали да отговорим на най-често срещаните въпроси, които получаваме от всички, които искат да се включат в инициативата.

ЗАЩО ПОДАРЪЦИТЕ СЕ СЪБИРАТ В ШУМЕН?

Националната асоциация за приемна грижа няма щатни служители. Тя разполага с координатори, които са ангажирани с административна дейност, както и в популяризирането на работата на нашата организация.

Инициативата „Подари усмивка в Коледна кутия“ се координира от нашия координатор Гинка Илиева, която отговаря за област Шумен. Тя, заедно с доброволци, които помагат на Националната асоциация за приемна грижа, отговаря за събирането на всички изпратени кутии, тяхното описване и разпределение в страната.

Ако решите да дарите кутията Вашия град, вижте пълният списък с КООРДИНАТОРИТЕ НА АСОЦИАЦИЯТА

Събраните от координаторите кутии също ще бъдат изпратени в Шумен, където ще бъдат описани, проверени и изпратени в останалата част на страната.

КОИ СА ДЕЦАТА, НА КОИТО ЩЕ ДАРИМ КУТИИТЕ?

Получените кутии ще бъдат разпределени по възраст и ще бъдат дарени а деца, които растат в бедни семейства. Нашето разбиране е, че трябва да инвестираме в родните семейства да отглеждат децата си, както и че бедността не може да бъде причина за раздяла между деца и родители. По отношение на това дали подаръците ще бъдат давани на ромски деца – кутиите ще бъдат предоставени на деца в бедни семейства, без значение на техния етнос. Националната асоциация за приемна грижа чрез своите координатори ( в градовете Варна, Видин, Добрич,  Ловеч, Плевен, Силистра, Смолян,  София,  Стара Загора, Търговище, Шумен) ще получат информация за деца в бедни семейства от социалните служби, центрове за деца и родители, социални патронажи и др

КАК КУТИИТЕ ЩЕ СТИГНАТ ДО ДЕЦАТА?

След събирането на всички кутии, значителна част от тях ще бъдат отворени и проверени. НАПГ има лош опит от предишни години, в които са намирани счупени играчки, непотребни и много вехти дрехи, както и неподходящи за деца предмети. Кутиите ще бъдат описани в зависимост от това за каква възраст и за какъв пол на детето е изпратената кутия. На базата на полученото, ще бъде направена селекция на деца в областите, в които НАПГ има координатори. Кутиите ще бъдат изпратени от Шумен до всеки град, а координаторите на НАПГ по места ще предоставят на включените в инициативата деца подаръчната кутия.

ПРОЗРАЧНОСТ

Националната асоциация за приемна грижа ще публикува снимки, както и отчет за разпространените кутии. Законът за закрила на детето ни забранява да снимаме деца без разрешението на техните родители, така че снимането и разпространението на информация за децата ще стане само с разрешение на биологичните родители.

ЗАЩО НЯМА ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЕН СПИСЪК НА ДЕЦАТА

Ние не искаме да предоставяме предварителен списък, защото не искаме да ограничаваме хората в тяхното желание да помогнат. Оставяме на всеки да прецени за каква възраст да направи подаръчна кутия. По този начин даряването ще е още по-пълноценно.

 ИЗПРАЩАНЕ ПО КУРИЕР

Тези от вас, които искат да използват услугите на куриер, адресът за доставка е:

Гр. Шумен – 9706; кв. Дивдядово, бул. Велики Преслав № 136, получател: Гинка Илиева, тел: 0879279281

Ако имате каквито и да е въпроси, свързани с инициативата, моля обърнете се към нас: тел. 0879 279 281.

Благодарим от името на децата за Вашата подкрепа!Нагоре +