Гинка Илиева: По-високи критерии за приемните родители


По-високи критерии за приемните семейства смята, че трябва да има Гинка Илиева, координатор на НАПГ за област Шумен. Със съпруга й са професионално приемно семейство и в момента се грижат за 7-годишно момиченце. Приемната грижа смятат за свое призвание.

Гинка и Илия имат трима синове. От пет години се грижат за Светла, която е била изоставена от майка си в дом за деца още като бебе. На 3 годинки малката не можела да говори, да ходи и да се храни.

И Гинка, и Илия са расли в детски домове. За това да станат приемно семейство били единодушни. Да се грижат за изоставени деца за тях е мисията на живота им. Искат да спасят колкото се може повече момчета и момичета от мъката, която самите те са преживели. 

Като малка, вторият съпруг на майка й започва да я бие и насилва сексуално. Признава, че иска да се грижи за деца, които са претърпели насилие. Тя обаче не могла да се пребори със социалните служители. На мнение е, че приемните семейства у нас са твърде много и трябва да се завишат изискванията към кандидатстващите да предлагат тази услуга. Убедена е, че приемният родител е важен за детето, тъй като той променя съдбата му и помага при всички трудности. Той ги учи от елементарните умения до обич и прошка. А и накрая да платиш цената за раздялата с детето, за което си се грижил.


Нагоре +

Още видеа