В навечерието на 15 септември 355 деца от приемни семейства в България са готови за първия учебен ден с подкрепата на НАПГ и А1. За 39 от тях предстои за първи път да чуят училищния звънец и да поемат по пътя на знанието, 161 деца са от втори до шести клас, а 155 юноши са в гимназиална възраст – от седми до дванадесети клас. Традиционно А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) организираха и празник за децата в приемна грижа, който тази година се проведе в Хасково. В него се включиха 17 деца и тийнейджъри от Хасково и региона, и получиха своите специално подготвени раници с тетрадки, образователни пособия и учебни помагала лично от Мирослав Долапчиев, председател на НАПГ, и Нина Неделчева-Георгиева от А1.

„Независимо дали ви предстои да започнете първи клас, или вече сте по-големи, сигурна съм, че първият учебен ден носи много вълнение. От опит знам, че това важи и за вашите родители, за които всяка ваша стъпка напред е огромен повод за радост и гордост. Вярвам, че ще научите много нови и полезни неща за буквите, цифрите, историята и природата, както и за технологиите, за които ние в А1 усилено работим. От името на всички колеги в А1 ви пожелавам весела и успешна нова учебна година.“, коментира Нина Неделчева-Георгиева от А1 България.

“Приемната грижа спасява детството и създава личности. Щастлив съм, че и тази година виждам пораснали деца, които са на сигурно, обичани са и ходят на училище, за да може след време да са полезни на обществото ни, а защо не – и да спасяват животи”, каза пред децата и родителите приемният родител и председател на НАПГ Мирослав Долапчиев.

Празникът в навечерието на учебната година е част от дългогодишната подкрепа на А1 за инициативите на НАПГ, насочени към осигуряването на позитивна семейна среда за повече деца в страната. Инвестицията на А1 за каузата на приемната грижа у нас за последните 10 години. Компанията подпомага провеждането на ежегодни национални лагери за приемни деца и тийнейджъри, осигурява образователни пособия за учениците от приемни семейства, а по-големите от тях получават кариерно консултиране за младежи. През последните години бяха организирани специални вечери за абитуриентите от приемни семейства, церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители.