Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) и А1 подготвиха 359 деца от приемни семейства за старта на новата учебна година с раници, тетрадки и помагала. Първокласниците сред тях са 42, а 175 деца са на възраст между втори до шести клас, в гимназиална възраст са 142 юноши – от седми до дванадесети клас.
Този път традиционният празник по случай първия учебен ден, организиран от НАПГ и А1, се проведе в Бургас. В него се включиха 8 деца от приемни семейства от морския град и региона, двама първокласници, и 6 по-големи деца и тийнейджъри на възраст между 2 и 12 клас. Те получиха своите специално подготвени раници с тетрадки, образователни пособия и учебни помагала лично от Александър Миланов, председател на НАПГ, и Нина Неделчева-Георгиева от А1.

“Първият учебен ден, който организираме специално за децата от приемни семейства, вече е традиция със седемгодишна история, но вълнението продължава да е все така силно. Благодаря на А1, че подкрепят каузата на приемната грижа, която ежедневно доказва своята сила да спасява детството и да създава личности. На добър час на всички ученици!”,
 каза пред децата и техните семейства Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа.
„Всяко дете има право на спокойно детство и възможност да открива света, с помощта на своите родители и учители. Радвам се, че А1 дългосрочно подкрепя дейността на НАПГ, така че помогнем на повече деца в България да следват мечтите си за нови знания, да растат спокойни и щастливи.“, коментира Нина Неделчева-Георгиева от А1 България.
В първия учебен ден, 15 септември 2022 г., екипът на асоциацията и приятелите от А1 бяха гости на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в гр. Бургас, където изпратиха в първия му учебен ден единайсетокласника Димитър, който се обучава в училището за монтьор на летателни апарати.
Дългогодишната подкрепа на А1 за инициативите на НАПГ, насочени към осигуряването на позитивна семейна среда за повече деца в страната, включва също ежегодни национални лагери за приемни деца и тийнейджъри, кариерно консултиране за младежи. През последните години бяха организирани специални вечери за абитуриентите от приемни семейства, церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители. Общата инвестиция на А1 за каузата на приемната грижа у нас за последните 10 години под различни форми на финансиране надвишава половин милион лева.