Категория:

Притесненията ни са свързани повече с капацитета на отделните общини. Много от тях нямат ясното разбиране какво ги очаква с промените в Закона за детето.

Това каза изпълнителният директор на Сдружение „Самаряни” Диана Димова в предаването „Преди всички”. Тя коментира премахването на домовете за деца до 3 години: Ако това се случи при изоставяне на дете, то ще бъде настанявано в приемно семейство, а след като навърши 3-годишна възраст, ще бъде давано за осиновяване.

Срокът за въвеждане на Закона за детето в действие е една година. До колко това е осъществимо в рамките на една година е притеснително, заяви Димова. До момента опитът в страната по приемна грижа се осъществява от неправителствени организации. Много от общините, поради изборите, отказват да кандидатстват по европейски програми до края на мандата си. Това е изключително притеснително, каза още тя.

Председателят на Националната асоциация по приемна грижа Венета Дилова заяви, че заложените промени са възможни. Според нея обаче проблемът е, че общините не могат да решат съществуващите проблеми с приемните семейства. Това е възможно, само че веднага преди това трябва да се смени законът, така че да е ясен статутът на приемните семейства. Колкото повече приемни семейства има, толкова повече проблеми има. Наистина общините не могат да решат тези проблеми, коментира тя.

Цялото интервю на Венета Дилова пред Българското национално радио чуйте тук