Категория:

А1 и Националната асоциация за приемна грижа за четвърта поредна година организираха специално събитие за зрелостници, които са отраснали в приемна грижа или са родни деца на приемни родители. Тази година празникът премина под името „Вечер на успелите“ и младежите го посрещнаха в присъствието на своите приемни родители, евродепутата Андрей Ковачев, заместник-министъра на образованието Деница Сачева и приятели на каузата.

Седем млади хора имаха възможността да споделят плановете си за бъдещето, както и да разкажат за своите успехи и постижения. В приветствията си към зрелостниците председателят на Националната асоциация за приемна грижа Мирослав Долапчиев разказа за своите трудности, които са го направили успешен предприемач и сподели, че образованието е ключът към  справянето с бедността и изолацията. Той благодари на А1 за устойчивото партньорство и коментира, че А1 отдавна са приятели на приемната грижа и са се превърнали в нейни инвеститори. От своя страна Биляна Дражева, мениджър „Вътрешни комуникации“ в А1 допълни, че създаването на сигурна семейна среда и гарантирането на щастие на децата е въпрос на споделена обществена отговорност – кауза, в която А1, като социално отговорна компания, се разпознава. „Ние не инвестираме само средства, ние инвестираме своите емоции и разбирането ни за това, че обществото има нужда от подкрепа“, каза Биляна Дражева на абитуриентите, които получиха смартфони като подарък от компанията.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева поздрави младежите и от името на образователното министерство им подари учебници за придобиване на правоспособност за управление на автомобил. „Вярвам, че досега сте били обичани и подкрепяни. Зная, че пътят Ви до тук не е лесен, но това не Ви е отказало. Оттук насетне всяка инвестиция, която направите в живота си, ще се възнагради. Както са възнаградени усилията Ви да се дипломирате успешно“, каза Деница Сачева на младите хора. Евродепутатът Андрей Ковачев разказа на младите хора за това как той разбира успеха и благодари на приемните родители за това, че са инвестирали най-важното в приемните деца, което ги е направило личности – обичта. „Най-трудно се учим на доверие. Но след доверието лесно се научаваме да обичаме. А обичта ни прави хора. И ни помага да реализираме мечтите си.“, каза г-н Ковачев на абитуриентите. Той подчерта, че в обединена Европа всеки по-лесно може да пътува, да учи и да реализира потенциала си.

Националната асоциация за приемна грижа и А1 имат шестгодишно партньорство, в рамките на което компанията инвестира средства, организира събития, подкрепя приемните родители и младежите, живеещи в приемни семейства. През 2019 г. компанията ще подкрепи проект на родителската асоциация, с който приемни родители ще помагат на бедни семейства, за да се предотврати изоставянето на децата. Приемните родители ще подкрепят биологичните семейства, ще посредничат в комуникацията им с институциите, ще ги учат да се грижат за децата си, включително как да ги хранят, как да поддържатза хигиената и здравето им и др. Това ще бъде възможно благодарение на средствата, набрани чрез приложението SmartAD, с което А1 дарява по един лев на НАПГ при всяко сваляне на апликацията.

Натрупаната сума ще бъде инвестирана в подкрепата на поне 100 семейства в бедност.