Три дни преди края на 2014, 10:00 часа сутринта, а разговорът е кратък: „Имаме дете за спешно настаняване, което е в много тежко физическо и емоционално състояние. Детето е нахапано от плъхове. Обсъдихме с екипа, че вие ще се справите най-добре. Колко време ви трябва за да помислите?”

Не ни трябваше време.
На другия ден, 30 декември, студ и лед не ни спряха да вземем малкото човече от отделението. А той – прекрасен, мъничък сладур, гледа жално и очичките пълни с надежда.

Дори не можеше да плаче, само тихо стенеше.

Дали ме беше страх?

О, да! Дори много ме беше страх.
 Но се справихме, всички заедно. Взехме и сестричката, за да не ги разделяме и да растат заедно – брат и сестра. Когато той заплачеше, 3 годишната му сестричка започваше да го успокоява и приспива. Беше се превърнала в майка.

Днес той стана на 3 години.
 От снощи сме напълнили стаята с балони. Тази сутрин му подарихме една голяма червена спортна кола, а той изкрещя развълнуван: „Точно такава кола исках, друго нищо не искам!” Спогледахме се със съпруга ми и ни стана едно мило. Почувствахме се щастливи и горди, че сме сбъднали първата му мечта. Заведохме ги при неговите биологични родители, за да се порадват на него и на сестра му, а след това празнувахме в детската градина с голяма торта, карнавални шапки и много балони. Децата пяха и танцуваха. Всички бяха много щастливи, а малкото ни слънчице сияеше от щастие. Пееше любимата си песен „Ало ало, слънчице” летният хит на децата.
Днес гледам репортаж как приемни родители плащали, за да им настанят деца, социални работници изнудват приемните родители срещу 300 лв. да имат прехрана и ми стана мъчно и срамно. Срамувам се, че приемни родители и социални работници забравиха какво е приемна грижа. Забравиха, че преди парите е любовта към децата, грижата за тяхното най-добро и стремежа да сбъдваш мечтите им, да променяш живота им и да отвориш врати към нова светла съдба.

Мъчно ми е, защото деца биват продавани и една благородна кауза, опорочена и омърсена.

Аз предпочитам да сбъдвам мечти!

Гинка Илиева, приемен родител и координатор на Националната асоциация за приемна грижа за област Шумен