Категория:

Насилваната системно 4-годишна Сияна бе изписана от болница „Св. Марина“ във Варна и се прибра с приемната си майка от Търговище Румяна Алексиева. Румяна Алексиева е приемен родител от гр. Търговище и е член на Националната асоциация за приемна грижа от 2010 година.

„Едно, две, хайде!“ С тези думички, с усмивка на уста и с голяма плюшена играчка в ръцете напусна болницата 2-годишната Сияна. Преди 18 дни тя бе приета във варненската МБАЛ „Св. Марина“ в тежко състояние от побой, за който в ареста е родната й майка. След тежка коремна операция, извършена съвместно с детски хирург от МБАЛ „Св. Анна“ и дълго възстановяване, момиченцето отпътува за Търговище. На първо време за него ще се грижат приемната майка Румяна Алексиева и съпругът й, които вече са отгледали две сестрички.

„Опознахме се, Сияна търси внимание и когато го получи е много щастлива. Казва „Ела при мама“, но не търси майка си“, обяснява Румяна.

В болницата детето е редувало светли моменти, в които е контактно, и периоди на страх, които според лекарите са резултат от системно малтретиране у дома. Поне месец Сияна ще се захранва заради увредения от побоя панкреас. С нея ще работи и психолог, тъй като е важно мъничето да възстанови доверието си в хората, които се грижат за него. Майката на Сияна няма никакъв шанс да си я върне, категорична бе директорката на дирекция „Социално подпомагане“ във Варна Адриана Григорова. Според нея тепърва ще се прави оценка на близките на детето, които така и не го посетиха в болницата. Ако никой от тях не е подходящ и не желае да го гледа, ще се търси осиновител.

Сияна е в стабилно състояние, вече се усмихва, говори и се храни, сподели началникът на детското отделение проф. Виолета Йотова. Момиченцето ще живее при приемната си майка докато социалните служби разрешат случая. Тя ще продължи да ходи на контролни прегледи във върненската университетска болница докато укрепне физически. С нея ще работи и психолог от отдела за закрила на детето.