Повече от 100 есета и снимки, посветени на приемната грижа, се състезаваха в конкурса „Аз водя, ти водиш“, наградените получиха таблети от телекома Мтел

Националната асоциация за приемна грижа и Мтел връчиха отличията в конкурса за есе и снимка „Аз водя, ти водиш“. В рамките на конкурса бяха получени 85 есета на младежи от приемни семейства, приемни родители и специалисти по приемна грижа от цялата страна. Инициативата имаше за цел за популяризира ефектите от живота в семейна среда, да покаже промяната в децата и приемните родители, след като са започнали това житейско предизвикателство. Специалното жури, в което участваха радиожурналистът Драгомир Симеонов, директорът на рекламната агенция The Smarts Гергана Иванова и служители на Мтел отличи 12 победители.

„Приемната грижа за мнозина в нашето общество е лесен начин да изкараш пари. Истината, обаче, е съвсем друга. Виждаме я в думите на момчетата и момичетата, които растат в приемни семейства, в емоционалните разкази на приемните родители и в историите на социалните работници. Всъщност, приемната грижа дава шанс за промяна на съдби и създава истории.“, каза по време на връчването на наградите Светлозар Русев, заместник – председател на Националната асоциация за приемна грижа.

„За нас, служителите на Мтел, приемната грижа не е просто социална кауза, която компанията ни подкрепя и в която инвестираме пари. Тя е отлична възможност да подарим нещо безценно – бъдеще за деца, които иначе не биха имали такова. Страхотните есета на младежите и на приемните родители ни напомниха още веднъж за това. Гордеем се, че нашия принос е помогнал за развитието на такива талантливи деца и е докоснал сърцата на толкова хора.“, каза по време на връчването на наградите Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел.

Националният омбудсман Мая Манолова връчи наградата за първото място в конкурса за есе. Наградата получи приемният родител Катюша Тунева, която получи отличието заедно с приемния си син Димитър. Второто място и третото място си поделиха социалният работник Диляна Христова и приемният родител Цвети Радулова. Специални награди за есета на приемни родители бяха връчени на приемните родители Гинка Илиева и Мария Благоева.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева връчи наградата на есето, отличено на първо място, в категорията за есета на млади хора, отраснали в приемната грижа. Наградата получи 17-годишната Розалина Дончева от Търговище. На второ място беше отличена Гергана Паскалева, приемна сестра от град Смолян. Третото място беше отредено за двама младежи, отраснали в социални домове – Габриела Тодорова (гр. София) и Дафин Паскалев (гр. Севлиево).

В категорията „Снимка“ победителят е 14-годишният Димитър Дойновски, който е приемен брат от гр. Ардино. Неговата снимка „Някои стъпки правим заедно“ получи най-много гласове на независимото жури. За снимка беше отличена и приемната майка Галя Маринова от с. Момчиловци.

Националната асоциация за приемна грижа и Мтел ще издадат в специална книжка всички есета, получени в конкурса, а книжките ще се разпространяват в магазинната мрежа на Мтел. Победителите в конкурса получиха таблети от телекома.