Фотоизложба, която показва лицата на  „Детството в приемна грижа“, може да бъде видяна в сградата на Общинския съвет в Пловдив до 20-и февруари. Експозицията, организирана от Мтел и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ), беше открита днес със специалното съдействие на Съюза на пловдивските художници. На откриването присъстваха заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, омбудсманът на Пловдив Юлия Юредкова, както и председателят на Общинския съвет в града – Савина Петкова.

 „Детството в приемна грижа“ съдържа 20 снимки на фотографа Радич Банев. Кадрите пресъздават вълнуващи моменти от ежедневието на приемните семейства – както на децата, така и на родителите.

 „Бих искал да поздравя НАПГ и Мтел за отличното сътрудничество.Tо е пример за това колко много може да бъде постигнато, когато бизнесът и неправителственият сектор работят заедно“, каза Георги Титюков.Той подчерта ангажираността на Община Пловдив към приемната грижа и увери, че общинските власти ще продължат усилията си в тази насока.

 Вече няколко години Мтел работи в партньорство с НАПГ в подкрепа на приемната грижа у нас, която е възможност за децата, лишени от грижите на родителите си, да израснат в семейна среда. „За нас е голяма отговорност за поредна година да подкрепяме тази изключително смислена кауза“, заяви по време на откриването на изложбата в Пловдив Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел.

 Общо 96 са утвърдените приемни семейства в Пловдив и в областта по данни на НАПГ, обясни председателят на НАПГ Мирослав Долапчиев. В момента не във всички от тях има настанени деца, като общият брой на малчуганите в приемни семейства в Пловдив и в областта е 79. Всички те очакват да бъдат осиновени или да се върнат при биологичните си семейства. Други 23 приемни семейства са обучени и готови да приемат нуждаещо се дете, допълни Долапчиев.

От началото на партньорството си с НАПГ телекомът е инвестирал под различни форми на финансиране над 240 000 лева за приемната грижа у нас. Компанията подпомага провеждането на ежегоден национален лагер за приемни деца, осигурява ученически пособия за учениците от приемни семейства, а по-големите от тях получават кариерно консултиране за младежи. През 2015 г. компанията дари 30 000 лева, с които в София предстои да бъде изграден Център за подкрепа на приемни родители.