Петнадесетата регионална конференция на Международната организация по приемна грижа (IFCO) ще се проведе от 21 до 24 октомври 2012 г в София Принцес Хотел.

Събитието ще се състои в България за първи път – домакин е фондация „За Нашите Деца”, а официални партньори са Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Националната агенция по приемна грижа, Национална мрежа за децата и младежката мрежа Power 4 Youth.

Конференцията на IFCO e едно от най-значимите събития в световен мащаб в областта на приемната грижа, по време на което си дават среща специалисти от системата за закрила на детето, приемни семейства, експерти от неправителствени организации и учени от цял свят. Четирите дни на конференцията ще бъдат форум и ценно поле за обмен на опит, обучение и създаване на полезни контакти.

В тазгодишната конференция ще вземат участие представители от над 25 държави, сред които Индия, Китай, Япония, Нова Зеландия, Канада, САЩ и много европейски страни. Очакват се и две държавни делегации – от Таджикистан и Азербайджан. Участници ще бъдат и десетки деца и младежи, които са израснали в социални домове или приемни семейства, както и много приемни родители и професионалисти в системата за закрила на детето както от България, така и от чужбина.

Между 22 и 24 октомври, в рамките на конференцията, ще се проведат 10 пленарни и 30 работни сесии, които ще бъдат водени от над 50 презентатори от България, Великобритания, САЩ, Холандия, Швеция, Финландия, Ирландия, Чехия, Нова Зеландия, Канада, Турция, Украйна, Сърбия.

Между тях са Валентина Симеонова, заместник-министър на труда и социалната политика; Жан-Клод Легран, съветник на УНИЦЕФ по правата на децата; Володимир Кузмински, президент на IFCO; проф. Кевин Браун, Университет на Нотингам, Великобритания; Анди Билсън, Университет на Централен Ланкашър, Великобритания; Сара Барат, Служба за приемна грижа, осиновяване и роднинска грижа към Университета Тависток във Великобритания; Мирослав Долапчиев, председател на Националната асоциация по приемна грижа и приемен родител; Златка Михова и Галина Маркова, Нов Български Университет.

Програма на конференцията (.doc)