Швейцарската организация Child Rights Connect проведе конференция, посветена на 40-та годишнина от създаването на мрежата. Форумът беше посветен на промяната на говоренето за правата на децата. Темата не е избрана случайно – от всички правозащитни организации отчитат, че в целия свят има атаки срещу универсалните човешки права, които подкопават свободата, безопасността и действията на тези, които защитават човешките права. Правата на детето също не са пощадени от тези атаки. Форумът е част от официалната програма за работа на Комитета на ООН по правата на детето през последния ден от неговата 93-та сесия в Женева.

Във форума онлайн се включиха деца от България, сред които и младежи, които живеят в приемни семейства. От тяхно име изказване пред тази ангажирана с правата на децата общност говори 16-годишната Деница, която живее със своето приемно семейство във Видин.

Деница постави въпроса за това, че стотици деца, настанени в приемни семейства, са принудени да са „анонимни“ и „скрити“ и техните успехи да не могат да бъдат показвани и разказвани, защото Законът за закрила на детето поставя сериозни ограничения за разгласяването на данни на децата под закрила, включително снимането им.

Деница коментира още, че много младежи в приемни семейства не могат да пътуват със съучениците си в чужбина, да участват в международни лагери и прояви, защото съществуват много сериозни правни ограничения и необходимост от правна връзка с биологичните родители, които са разделени от децата си, но имат всички права върху тях.

Деница разказа своя лична история. Когато е била малка, в училище идва телевизионен екип, който да отрази награда, спечелена от нея и нейни съученици, във важен конкурс. От нея обаче не взимат интервю, защото няма позволение за снимане.

„Чувствах се отхвърлена и недооценена като дете, което не е равно с останалите. Трябваше да потъвам в сянка и да стоя в ъгъла, гледайки как всички останали мои съученици се радват, че ще бъдат снимани с грамотите си. Тъжното беше, че не можех истински да се зарадвам на наградата си, защото изпитвах само и единствено огорчение и болка. И всичко това, само защото бях приемно дете. Това за съжаление се случва на много приемни деца в България“, разказа Деница пред всички световнопризнати експерти по правата на децата.

„Деца – спортисти, танцьори, музиканти, математици и още много други, не могат да участват в проекти и различни други инициативи, организирани в чужбина, защото са ограничени да не напускат страната си. По този начин тяхната публичност остава заличена и  отново трябва да развиват таланта си зад кулисите. Това е крайно несправедливо. Всички тези ограничения, с които се сблъскват остават отпечатък в живота на всяко едно дете, и често това е причина за загърбването на много детски мечти“, каза още Деница по време на форума.

Участието на Деница и другите младежи в този сериозен форум за правата на децата е факт, благодарение на партньорството на Националната асоциация за приемна грижа с Ноу-хау центъра за алтернативни грижи за деца към Нов Български университет, благодарение на което младежите от приемни семейства развиват уменията си да защитават собствените си права и тези на други деца.

Вижте видеото:

YouTube player