Националната асоциация за приемна грижа връчи наградите “Спасители на детството” за втори път по повод Деня на приемния родител и приемната грижа. Приемни родители, лекари, учители, социални работници, правозащитници, осиновители и специалисти бяха отличени с призове за инвестиция в приемната грижа. Асоциацията организира наградите с приятелската подкрепа на Мтел. Водещи на церемонията бяха Драго Симеонов и Лиляна Боянова, а специални гости на вечерта бяха заместник-министрите на труда Росица Димитрова и на образованието Таня Михайлова.

Четири приемни майки с наградата бяха отличени за “Спасители на детството”. Наталия Александрова и Минка Тодорова отглеждат две сестри и им дават сигурност, с която компенсират трудното начало в тяхното детство. Отличената Дима Стоянова се среща със своя приемен син в дом за изоставени с увреждания. Обичта я мотивира да се грижи за момче на 15 години с церебрална парализа, което не може да говори, не може да ходи, а комуникацията с него става единствено с докосване и поглед. Четвъртата носителка на приза е най-младата приемна майка в Пазарджишко – Ивелина Куртева. От няколко години Ивелина се грижи за момиченце, което се нуждае от непрекъснато медицинско наблюдение, лечение и грижа в болница.

Специалната награда за осиновител – спасител на детството бе връчена на Милена Димитрова, нейният съпруг Ивайло, синът им Христо, както и на Карлос и Габриел, осиновените деца на семейство Димитрови. Години след като виждат по телевизията трагедия със загинали от глад деца в сиропиталище, Милена отива по работа в дом за сираци. Там се среща със специално момче, към което изпитва силна привързаност. Предприемайки първите крачки да станат негови приемни родители, разбират, че той има брат и така се оказват не с едно, а с общо три деца. Години по-късно осиновяват хлапетата.

Националната асоциация за приемна грижа отличи и двама социални работници с приза “Спасители на детството”. Мирослава Милкова в продължение на три години е не само социален работник, но и човек, който напътства, обучава, подкрепя и откликва на всеки проблем на номиниралите я приемни родители. Цветан Тодорин е награден за това, че отстоява твърдо правото на приемните деца да изказват становище и се противопоставя на всеки опит да бъде предприета промяна на мярката, когато това противоречи на интереса им и няма реална база за надграждане в тяхна полза.

Журналистките от Нова телевизия Василена Гръбчева и от бТВ – Мария Ванкова са отличени с наградата за принос в приемната грижа “Спасители на детството”, заради своето отношение към децата и семействата в приемна грижа. Журналистките печелят доверието на приемните родители със своята човещина, загриженост и професионализъм, които променят нагласите към приемните родители. Мария и Василена се борят със социалните проблеми и неравенства и превръщат човешките истории в емоционални разкази, които променят отношението.

Учителят – спасител на детството, отличен от Националната асоциацията за приемна грижа, е Нина Максимова – начален учител от СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в с. Старо Оряхово. Тя променя съдбата на 6-годишно момче с умствена изостаналост, което при настаняването си в приемна грижа, е в тежко емоционално и физическо състояние. За три години детето постига големи резултати. Научава се да чете, да пише, да смята. Първи, втори и трети клас детето завършва с грамоти за дете със специални образователни потребности, постигнало особено големи успехи в училище. Асоциацията за приемна грижа отличава и сайта за видеоуроци Уча.се, заради инвестицията в образованието на приемните деца и осигуряването на безплатен абонамент до портала за повече от 300 приемни деца в училищна възраст.

Двама лекари са носителите на наградата “Спасители на детството” заради своята добрина, човечност и професионализъм. Д-р Йовка Бакърджиева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина, е носител на отличието заради неспирната ѝ борба да върне възможността на две приемни деца да ходят. Семейният лекар д-р Испар Вейсалов не се страхува да лекува деца, настанени в приемни семейства, за които няма ясна медицинска история. Не се отказва и от трудните случаи.

Специална награда получава и Клиниката по офталмология на “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда” заради инициативата за безплатни очни прегледи на деца в приемни семейства. Всеотдайният екип на болницата демонстрира уважение и загриженост към приемните деца, което е твърде рядко в здравната система.

Три неправителствени организации грабнаха отличието “Спасители на детството”. Сдружение “Карин дом” получава отличието, заради инвестираната подкрепа и грижа към много деца с увреждания в приемни семейства, за които освен физическата, страшна е и емоционалната болка. С помощта на специалистите от сдружение “Здраве без граници” пък екипът на асоциацията подготвя приемно семейство, което да приеме бебе, инфектирано със сифилис при раждането, за което лекарите и социалните работници настояват да живее в дом за изоставени бебета, вместо в семейна среда. Специална награда получава и Националната мрежа за децата, която има изключителен принос в организационното развитие на единствената родителска организация на приемните родители.

Инвеститори – спасители на детството са 2 компании. Оzоnе.bg, oнлaйн мaгaзинът за продукти за забавления и свободното време, заедно със сайта “Майко мила” получават отличието за инициативата си да дарят 50 раници с учебни пособия и комплекти за първия учебен ден на приемни деца от Видин, Враца и Ловеч. Награда получават и момчетата от 1bike, които реализират инициативата “Колело за смет – за дете велосипед”, в рамките на която повече от 100 деца в приемни семейства от цялата страна получават рециклирани детски велосипеди. Специална награда получават и служителите на Мтел, които в последните 5 години даряват индивидуално за образование на деца в приемни семейства.

Националната асоциация за приемна грижа не може да съществува без доброволчеството и експертизата на няколко личности и организации, които даряват време, знания и умения. Със специалното отличие “Спасители на детството” са отличени IT специалистът Йосиф Черешаров, който дарява технически ресурси и знания на асоциацията и компанията OBS, която подарява на НАПГ софтуерен продукт за управление на отношенията с членовете на асоциацията на стойност близо 30 000 лева. Психологът на НАПГ Румен Колев е отличен за своята пряка работа с приемните младежи, а рекламната агенция СМАРТС е наградена за своята инвестиция в каузите на НАПГ.

Националната асоциация за приемна грижа отличава с приза “Спасители на детството” всички служители в социалната сфера на община Минерални бани. Общината е малка, но в нея работят сърцати хора, които подкрепят приемните родители във всичко, което е важно за тях. Образователната инфраструктура в общината приема децата от приемни семейства, а общинската администрация насърчава приемните родители, като им предоставя различни форми за подкрепа и гарантира участието им в обществения живот.

НАПГ благодари сърдечно на Мтел за подкрепата, както и на Ани Алашка, Петя Царевска, Георги Цветков и Антон Андонов, без които събитието нямаше да бъде толкова искрено, автентично и емоционално.