Изложба с фотографии, които показват детството в приемни семейства бе открита днес пред Народния театър в София. Организатори са Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) и Мтел, а фотографиите са на Радич Банев. Изложбата наречена „Детството в приемна грижа“ пресъздава емоционални моменти от ежедневието на приемните семейства – както на родителите, така и на децата.

„Изложбата е не само в чест на малчуганите. С нея празнуваме любовта и грижата, с която приемните родители ежедневно даряват своите деца. Приемните родители са приемащи родители – те се грижат за деца, които са в беда, без значение дали имат емоционални и здравословни проблеми, както и какъв е етносът им“, сподели директорът корпоративни комуникации на Мтел, Илияна Захариева. „Благодарни сме на Националната асоциация за приемна грижа, че вече четвърта година ни дават възможност да помагаме на приемните семейства в България“, допълни тя.

„Ние, приемните родители, понякога сме изправени пред сериозни предизвикателства – от неразбирането на нашата работа от обществото, до реални проблеми в грижата за изоставените деца, които сме приели. Щастлива съм, че с тази изложба показваме щастливото лице на децата в риск – повечето от тях са дошли при приемните си родители без да могат да говорят, да се хранят нормално и да обичат.“, коментира Мария Благоева, член на Управителния съвет на Националната асоциация за приемна грижа.

„Приемната грижа трябва да се професионализира и стандартизира и Държавната агенция за закрила на детето работи в тази посока, заяви при откриването на изложбата „Детството в приемна грижа“ председателят на ДАЗД Ева Жечева. Приемната грижа трябва да промени живота на детето, да му даде крила, да го развива. Благодаря на приемните родители за усилията да създадат увереност в децата, и на организациите, които подкрепят развитието на приемната грижа, каза още председателката на ДАЗД.

Преди да разгледат 20-те фотографии от изложбата, гостите чуха и разкази на приемни родители от конкурса за есе „Аз водя, ти водиш“, също организиран от НАПГ и Мтел. Емоционалните текстове пресъздаде журналистът и радиоводещ Драгомир Симеонов.

От началото на партньорството си с НАПГ Мтел подкрепя каузата с редица инициативи, като до момента телекомът е инвестирал под различни форми на финансиране над 240 000 лева. Компанията подпомага провеждането на ежегоден национален лагер за деца от приемна грижа, осигурява кариерно консултиране за по-възрастните младежи, както и ученически пособия за всички ученици.

Във всеки от магазините на Мтел в страната има разположени каси, в които клиентите на телекома могат да даряват по 1 лв. за приемните деца и семейства. От днес всеки дарител ще получава и пощенска картичка с фотография от изложбата.

По данни на Агенцията за социално подпомагане 2380 приемни семейства в цялата страна се грижат за 2380 деца. 80 от приемните семейства в страната са доброволни, а 2300 получават възнаграждение за упражняването на професията „приемен родител“. Отново по данни на държавата 127 деца се отглеждат от доброволни приемни родители, а 2253 – в професионални. Само от началото на 2015 година до края на юни са утвърдени и вписани в регистрите нови 160 приемни семейства. От началото на годината до края на юни нови 619 деца са настанени под приемна грижа.