Националната асоциация за приемна грижа изразява своите притеснения за поредния акт на неразбиране на приемната грижа и определянето и единствено като средство за гарантиране на доход. Този път повод за реакцията на родителската организация е позицията на народния представител от ПП ГЕРБ Евгени Стоев, който, в свое изявление, сравнява някои приемни родители с „митничари“, които получават 700-800 лева за грижата за деца, а парите отиват за алкохол и цигари, т.е, не по предназначение.

В своето писмо НАПГ коментира следните думите на депутата: „Има приемни семейства, които са се превърнали в митничари – взимат високи възнаграждения около 700-800 лв. на месец, за да отглеждат детето, а то не получава адекватна грижа. Много пъти тези пари отиват за алкохол и цигари, тоест – парите, които държавата плаща за този контрол, не се оползотворяват успешно.” (Евгени Стоев, ГЕРБ: Безработицата във Велико Търново е по-малка от средната за страната“, Информационна агенция „Фокус“, 13.09.2016 г.)

НАПГ посочва, че е недопустимо народен представител да уронва със своите думи авторитета на близо 2 000 българи, ангажирани със сериозната и отговорна обществена задача, каквато е приемната грижа. „Сравняването на приемни родители с митничари и свързването им непременно със злоупотреби отново поставя срамно петно върху имиджа на хора, които се грижат за  малчугани, които често никои не иска.“, се посочва в писмото.

НАП посочва още, че приемната грижа не е скъпо платена професия, а в същото време отнема много на приемните родители и техните семейства. „Приемните родители, за разлика от служителите в социалните домове и центровете за настаняване от семеен тип, работят на граждански договор. Те нямат социална сигурност, каквато имат служителите в сиропиталищата, не могат да ползват обезщетения при болест или при при безработица. В същото време приемните родители се грижат 24 часа за децата, в собствения си дом, а не на смени, като освен грижа и подслон, даряват за децата и сърцата си.“, се казва още в писмото.

Пълният текст на писмото е публикуван в секцията ПОЗИЦИИ на страницата на НАПГ.