Националната асоциация за приемна грижа връчи отличията “Спасители на детството” на приемни родители, родни семейства, осиновители, фирми, учители и организации с принос в приемната грижа в България. Събитието се проведе по време на седмия рожден ден на асоциацията – 25 октомври 2016 г. Водещи на събитието бяха актьорите Радина Думанян и Димо Алексие.

В началото на церемонията председателят на НАПГ, Мирослав Долапчиев, който е и приемен родител, обяви 25 октомври за Ден на приемната грижа и приемния родител. “Ние, в НАПГ, искаме всяка година да награждаваме хората с принос към приемната грижа, а на този ден да уважаваме и отбелязваме приноса на приемните родители в това общество.”, каза Мирослав Долапчиев. Той допълни, че на седмия рожден ден на асоциацията за приемна грижа, организацията показва, че продължава напред. По повод наградите “Спасители на детството” той каза още: “Понякога имаме мисъл дали да се откажем, да спрем да мечтаем и да вярваме, че някой има нужда от нашата помощ. На седмия рожден ден ние показваме, че продължаваме напред и не се отказваме. Тези награди не са за победители, те са за хората, които не са отказват.”

Трима приемни родители получиха отличието “Спасител на детството”. Огнян и Магдалена Христови от София са се грижили за деца с тежка диагноза и съмнения за наследствен ХИВ, като първите им приемни деца са осиновени. Приемната майка Виолета Георгиева получи отличие за това, че е първият приемен родител в България, който приема бебе в дома си през 2011 година. Димитър Димитров, приемен родител от Хисаря, получи отличието за това, че заедно със съпругата си, Нина, полага дълги години грижи за деца със Синдрома на Даун.

Ще продължим да помагаме и човеците да ставаме повече, каза Габриела Костадинова, уеб дизайнер в ай ти компанията “Артлогика”. Фирмата бе отличена от НАПГ за победител в категорията “Инвеститор-спасител на детството” за дългогодишния безвъзмезден труд, който полага за НАПГ.

В категорията “Учител – спасител на детството” бяха отличени Кирилка Ангелова, която обучава младежите на НАПГ и Пепа Грозева – ресурсен учител, който работи с деца от приемни семейства в Карнобат. “Нека продължаваме заедно за една усмивка в повече.”, каза Кирилка Ангелова. Съветникът на министъра на образованието и науката Калоян Дамянов насърчи педагогическите специалисти да продължават да инвестират в детството.

Социалните работници Стефка Петрова (ЕПГ – гр. Търговище) и Иван Димитров (Стара Загора) получиха отличията си от социалния министър Зорница Русинова. Тя посочи, че приемната грижа е кауза и че трябва истинско сърце приемния родител, за да поеме отговорността и да се погрижи за бъдещето на децата. Иван Димитров посвети наградата на всички социални работници и на онези, които са го учили на приемна грижа в България.

“От един проект за корпоративна социална отговорност, приемната грижа стана кауза за мен и моя екип. Пожелавам си да гледаме по-малко журналистически репортажи за нещастни и изоставени деца и да виждаме повече истории за добри хора и добри сърца, които спасяват човешки животи”, каза при връчването на наградата “Журналист – спасител на детството” Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в Мтел. Тя посочи, че е време компаниите, които вярват в каузи, да бъдат показвани, без съмнение за скрита реклама, а напротив – защото наистина инвестират. С приза “Журналист – спасител на детството” бяха отличени Лиляна Боянова (бТВ) и Драгомир Симеонов (Дарик радио).

В категорията “Община – спасител на детството” бяха отличени Столична община и община Хасково. “Тази награда е на всички приемни родители, социални работници и психолози. Закрихме и последната институция за деца на територията на Столична община. Иска ми се да закрием и Центровете за настаняване от семеен тип, в тях да се отглеждат деца, които имат нужда от медицинска грижа.”, каза при получаването на наградата Албена Атанасова, заместник – кмет на София по социалната политика. Най-голямата община в България беше отличена заради цялостния пакет за приемните родители. Община Хасково получи награда за това, че през 1998 година въвежда пилотно приемната грижа. Наградата получи заместник-кмета Милена Трендафилова, която напомни, че в центъра на всички усилия на общинските политики за децата трябва да бъде детето.

“Обявих защитата на децата за мой основен приоритет. Огромен е приносът на приемните родители за спасяването на детството на нашите деца. Затова изказвам своя респект и уважение за смелостта и решителността на приемните родители да приемат дете.”, каза националният омбудсман Мая Манолова, която връчи на фондация “За Нашите Деца” приз за принос в приемната грижа. От своя страна изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалапатова посочи, че неправителствените организации са онези, които осигуряват иновациите в социалната сфера. Тя призна труда на приемните родители, като допълни, че разбира трудностите да приемеш чуждо дете, а се справяш с негативното отношение на част от обществото, както и да работиш с родното семейство на детето. “Това е награда за приемните родители и за стотици други организации, които са се посветили приемната грижа.”, посочи Шалапатова. С отличие от церемонията си тръгна и Яна Рупева от фондация “Помощ за благотворителността в България”, с която НАПГ реализира стипендиантска програма за ученици в приемни семейства. “С радост отбелязваме, че нашите стипендианти имат по-висок успех. Вече имаме и първите 4 студенти, които ще бъдат стипендианти.”, каза Яна Рупева.

Маркетинг директорът на българската марка очила “Квиат” Александър Стаменов връчи наградата за “Лекар – спасител на детството” на д-р Даниела Дариткова. Преди да даде статуетката Александър Стаменов обяви началото на инициативата за офталмологични прегледи за деца в приемна грижа. “Това е признанието за един лекар, защото е направено от неговите пациенти. Всеки лекар размишлява с лицата на своите пациенти. Съпричастна съм с грижите на всяко едно приемно семейство. Виждала съм как те се променят с дни и седмици. За мен за бързото лекуване, освен лекаря, помага и обичта.”, каза наградената Даниела Дариткова.

Заместник-социалният министър Деница Сачева връчи наградата “Родител – спасител на детството” на биологичната майка Светлана Байрева, която бе отличена за това, че въпреки, че изоставя детето си, прави всичко възможно да си го върне обратно у дома. Само шест месеца след осиновяването, бебето е реинтегрирано. Сега Светлана продължава да се грижи за двете си деца, едното, едното от които – с тежки увреждания. С награда бе отличена и осиновителката Магдалена Русева. “Има смисъл табутата да се рушат постоянно, а предрасъдъците да се борят.”, каза при връчването на наградата Деница Сачева.

Със специални отличия бяха отличени Мтел, като приятел на НАПГ и като компания, която подкрепя приемната грижа. Статуетки получиха Владимир Иванов, Кремена Симеонова и Вера Колешева от екипа на НАПГ, който пряко работи с пациенти. С приза “Спасител на детството” бе отличен и фотографът Владимир Бичев.

НАПГ сърдечно благодари на Илиана Захариева, Ваня Божилова, Цветелина Динкова, Теодора Йолчева, Иван Янакиев, вокална група “Смехоранчета”, групата за синхронно пеене “Жестим”, жестомичните преводачи Боян Бандев и Боряна Саздова и на Таисия и Александър от Streamer.bg, както и на рекламна агенция SMARTS, които инвестираха много, за да бъдат възможни първите награди за приемна грижа “Спасители на детството”.