Националната асоциация за приемна грижа и А1 удостоиха със специална награда 18 „Спасители на детството“. По време на церемонията, проведена в Деня на приемната грижа, Националната асоциация отличи приемни родители, личности, организации и институции със значителен принос за развитие на приемното родителство у нас. Министър-председателят акад. Николай Денков беше почетен гост на събитието и връчи наградите на НАПГ „Приемни родители за пример“, като в рамките на церемонията сподели: Всяко дете се нуждае от семейна, топла грижа, уют и човещина. Когато животът не е справедлив към някои деца, се появява чудо – хора, които забравят границите и вярват: „Аз мога да променя съдбата на тези деца“. Това прави приемните родители невероятни герои. Те са тези, които осигуряват бъдеще на деца, които иначе нямат шанс да успеят. Чисто човешки им благодаря за това, което правят.“

„Националната асоциация за приемна грижа изгражда и развива мрежа за подкрепа за хората, които приемат децата в техните най-трудните моменти, и с любовта си им помагат да пораснат като пълноценни личности. Вече 14 години работим в тази посока и днес обединяваме над 600 приемни родители в България, което ни прави най-голямото родителско обединение у нас. Благодарни сме, че вече близо 10 години имаме подкрепата на А1, с които заедно подпомагаме децата да преодолеят трудния старт в живота в семейна среда“, коментира изпълнителният директор на НАПГ Александър Миланов.

Той връчи специална награда „Спасители на детството“ на Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“, А1 България, която коментира„За да отгледаш дете, е нужно цяло село“, затова приемните родители трябва да бъдат подкрепяни – от държавата, асоциацията, социалните работници, лекари и учители, А1-от всички, които ще бъдат отличени тази вечер. Благодаря на НАПГ, че за поредна година сме „спасителите на детството“. Подкрепяме каузата на приемната грижа повече от 10 години – във всички важни за тях моменти. Помагаме им с подготовката за първия учебен ден, за завършващите организираме абитуриентски бал, предоставяме им и кариерно ориентиране. Децата в приемни семейства растат, идват нови, но всички те са „нашите” деца. Радвам се, че заедно даваме шанс те да растат щастливо и спокойно и да имат бъдещето, което всеки желае за децата си“, допълни Илияна Захариева от А1 България.

Наградите във всички категории бяха връчени от приемни родители, народни представители в 49-то Народно събрание и приятели на приемната грижа.

Ето и наградените:

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА А1 БЪЛГАРИЯ

А1 е стратегически партньор на Националната асоциация за приемна грижа от 9 години. В рамките на партньорството асоциацията и телекомът подкрепят годишно повече от 400 деца, настанени в приемни семейства, с организирането на лагери за деца и младежи, както и с подкрепа на по-доброто образование и социално включване, включително и събития за приемни родители. Служителите на А1 са ангажирани с приемната грижа като изповядват ценностите на сигурното и щастливо детство за изоставените деца, освен в организационната култура, така и в различни лични инициативи.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА – ПРИЕМНИ РОДИТЕЛИ ЗА ПРИМЕР

Гинка Колева е приемен родител от 10 години, като сега се грижи за шестнайсетото дете. Всички деца, за които Гинка Колева се грижи, са дошли в дома ѝ в състояние между живота и смъртта, като последното хлапе е намерено в безпомощно състояние, след което е прието в болница за половин година. Детето продължава живота си в дом за изоставени, преминава през едно приемно семейство, което се отказва от хлапето след поредната криза. Въпреки, че Гинка Колева знае, че в България има едва няколко специалисти, които се грижат за деца с тези такива тежки заболявания, тя поема грижите за детето, за да не попадне то отново в дом. От недружелюбно, слабо, занемарено и неподвижно, детето на Гинка Колева вече прави първите си крачки.

Надя Бобева е приемен родител от 8 години, като се е грижила за 4 деца, 3 от които са осиновени. Сега се грижи за бебе, родено от непълнолетна майка. Дни,, преди да бъде изписано от родилното отделение, става ясно, че бебето е със сърдечна недостатъчност. Въпреки критиките на общинските социални работници защо поема грижите за това болно дете, което може да умре в дома ѝ, Надя не се отказва. Отказва и предложението на специалистите бебето да бъде оставено в дом. Така започва борбата за живота на детето – всяка капка мляко отдалечава новороденото от храненето със сонда и смъртта. Постепенно белодробната недостатъчност отшумява, а отворите в сърцето на бебето започват да се затварят. Така вместо операция, скоро детето ще очаква своите нови родители.

Емилия Димитрова е приемна майка, която подава ръка на непознат младеж, който е напуснал приемна грижа и се оказва в безизходица – без никаква подкрепа, дом, работа и пари. За няколко дни Емилия и цялото ѝ семейство се ангажират да осигурят временен подслон в общинско жилище, подкрепят след това го да кандидатства във висше училище, заедно семейно и с лични средства ремонтират предоставената стая в университетското общежитие и с помощта на приятели осигуряват всичко необходимо за самостоятелен живот на момчето.

ИНВЕСТИТОР

Сдружение „Да дарим усмивка“ получава отличието „Спасител на детството“ за подкрепата си към млади хора, напускащи приемни семейства. Инициативата е осигурила хуманитарна подкрепа и електроуреди на младежи, които започват самостоятелно своя живот. Д-р Цеков и неговите съмишленици имат дълъг опит в подкрепата на изоставени деца, като от години помагат на хлапета в центрове за настаняване от семеен тип.

ДЕТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ

Институтът за социални дейности и практики получава отличието „Спасител на детството“ за своята дългогодишна работа в приемната грижа. Институтът, заедно с УНИЦЕФ, работи активно по развитието на приемната грижа от 2010 г., със стартирането на проекта „Семейство за всяко дете“, който приключва шест години по-късно и служи за основата на модела на приемна грижа, който се прилага и днес в България. В центровете си за социални услуги в София, Шумен и Видин организацията продължава да обучава и подкрепя приемни родители.

ЖУРНАЛИСТ

Националната асоциация за приемна грижа отличава журналистите на бТВ Виктория Готева и Кристина Газиева с отличието „Спасител на детството“ за ярките и репортажи, свързани с правата на децата, държавната грижа за най-малките, проблемите пред децата и родителите в областта на образованието и здравеопазването, както и за изданието на бТВ Репортерите, посветено на бъдещето на децата от приемни семейства след напускането на приемната грижа.

ОСИНОВИТЕЛ

Румяна Матиканова е отличена с приза „Спасител на детството“, защото е един от малцината осиновители в България, които нямат никакви изисквания за детето, което искат да осиновят. Румяна и нейният съпруг приемат в дома и сърцата си две деца с различен пол и етнос, като първото им дете е осиновено веднага след първата им среща. Година по-късно осиновяват следващото предложено дете, без да се замислят. За тях водеща е мотивацията да се погрижат за деца, които имат нужда от семейство и обич.

ЛЕКАР

Националната асоциация за приемна грижа отличава доц. д-р Гергана Петрова, ръководител на клиниката по педиатрия в „Александровска“ болница, за нейните безрезервни грижи и всеотдайност към няколко деца със сериозното заболяване муковисцидоза, които се отглеждат в приемни семейства в страната. Ако децата с това заболяване не получават навременна здравна грижа и любов в семейна среда, са обречени на смърт.

Отличието „Спасители на детството“ се връчва и на екипа на Клиниката по очни болести на „Александровска“ болница за грижите за зрението на деца, настанени в приемни семейства от цялата страна. Лекарите, начело с проф. Александър Оскар, не отказват да консултират и преглеждат деца безплатно и при всяка декларирана нужда за това. Проф. Оскар и екипът му помагат и на други хора в уязвимо положение, настанени в домове и общински социални центрове.

УЧИТЕЛ

Людмила Димова е начален учител и е отличена с наградата „Спасител на детството“ за своя професионализъм и грижа към деца в приемни семейства, на които тя преподава. Впечатляваща е нейната мотивация да задържи в класа си дете от приемно семейство, въпреки настояването на всички родители в класа то да бъде преместено в друго училище. Г-жа Димова успява да спечели любовта и доверието на приемното дете и заедно с приемното семейство прави план, с който да подкрепят заедно адаптацията на детето в класа и да го мотивират да се довери на учителката, след което да промени поведението си. Една година по-късно, в деня на международното осиновяване на момчето, то обещава на учителката си, че ще ѝ изпрати билет, за да се видят отново. Людмила Димова е пример за сърцат, грижовен и ангажиран с проблемите на децата български учител.

СОЦИАЛЕН РАБОТНИК

Социалните работници от Областния екип по приемна грижа в Смолян получават отличието „Спасители на детството“ за тяхната грижа грижа и подкрепа за 54 приемни родители от областта. Благодарение на тяхната ангажираност и професионализъм в Смолянско единици са приемните родители без настанени деца, а екипът е известен с това, че не отказва настанявания на деца от останалите региони в страната, без значение от проблемите, които малчуганите имат. Тези резултати се постигат, благодарение на доброто лидерство и професионализъм, които началникът на областния екип г-жа Даниела Гугинска демонстрира повече от 10 години.

Деляна Христова е социален работник от държавен отдел за закрила на детето и получава отличието „Спасител на детството“ за демонстрирания професионализъм и самоотверженост в търсенето на приемно семейство за новородено дете, за което по-късно медицински се потвърждава, че е хипофизно джудже. Тази диагноза стряска родната майка и тя се отказва от бебето. Деляна има само няколко дни, в които да намери приемно семейство за детето и тя използва нетрадиционни за администрацията подходи, за да мобилизира подкрепа за новороденото. Благодарение на нейната упоритост и бързата реакция на асоциацията, детето и в момента се отглежда в приемно семейство.

ПРИЕМНИ РОДИТЕЛИ

Деляна Делчева става приемен родител няколко години след загубата на съпруга си и е един от малкото в страната приемни родители за тийнеджъри. Да възпитаваш и се грижиш за тийнейджър, дори в родно семейство в днешни дни, е равносилно на подвиг. Към момента Деляна се грижи за трети тийнейджър в дома си – 15 годишно момиче. Националната асоциация за приемна грижа отличава Деляна заради смелостта ѝ да приема в дома си вече пораснали деца, които често не са искани от други семейства, а единствената алтернатива за тях, ако не могат да останат с родителите си, е да продължат живота си до пълнолетие в дом за изоставени.

Стоянка Тодорова е приемен родител от 10 години. Грижила се е за 6 деца всички – в тежко или критично състояние. Последното дете, за което Стоянка се грижи, е на 1 година и 7 месеца, когато е открито изоставено в пластмасова касетка за зеленчуци, обездвижено, с изкривени крачета, със следи от множество ухапвания от бълхи и плъхове, с кървящи и гнойни рани и със сериозна кръвозагуба. Детето е хранено с разтворими сокчета. Следва прием в болница, кръвопреливане, поставяне на кислород. Малкият човек се оказва с увредени органи, бронхопневмония и тежка анемия, като по думите на лекарите му дни са деляли детето от смъртта. За 1 година в дома на Стоянка малкият наддава 7 килограма, усмихва се, прохожда, а отскоро е в семейството на своите осиновители.

Лидия Георгиева е приемен родител от 7 години. Преди година социалните работници настаняват спешно в дома ѝ бебе, родено 30 дни по-рано, със симптоми на тежка депресия, силно неглижирано, голо и недохранено. Последвалите медицински прегледи установяват, че малчуганът е генетична аномалия, с интелектуален дефицит и със сериозни кардиологични проблеми. След установяване на здравословните проблеми, специалистите  предлагат на Лидия да изведат детето от дома и да го настанят в специализирана институция. Тя отказва с мотива, че силно желае да му даде шанс да расте в семейна среда, да му даде любов и топлина, за да може то да се чувства нормално и обичано. Днес детето е с навършени 1 година и  9 месеца и въпреки дефицитите, то ходи самостоятелно и играе, а усмивката не слиза от лицето му.

Йорданка Дукова е приемен родител, който поема се грижи през целия си професионален път за деца с много тежки психични, поведенчески или физически състояния. Последното дете, за което Йорданка поема грижите, идва в дома и от специализиран център за деца с потребност от постоянни медицински грижи. Тя не само поема грижите за момчето, но проявява смелост и категоричност, въпреки съпротивите на социалните работници от системата за закрила на детето в нейния град. Йорданка се включва и в мотивирането на приемни родители да се грижат за деца с увреждания, за да бъдат закрити и последните четири дома за изоставени бебета в страната, в които се отглеждат основно малки деца с комплексни потребности.

« на 4 »
YouTube player