Фондация bcause и Националната асоциация за приемна грижа връчиха първите стипендии на зрелостници и студенти, които са отглеждани в приемна грижа. Четирите момичета, две от тях абитуриентки и две студентки, получиха чековете си от представители на дарителите за техните стипендии – Георги Георгиев от еCommera и Янко Димитров, хардуерен инженер от една от водещите компании за автомобилен хардуер BHTC.

“Гордея се с постиженията на нашите момичета и се радвам, че заедно можем да ги подкрепим в тяхната самостоятелност. Помня ги преди години, когато имаха трудност в това да говорят за себе си, да споделят, а ето ги сега пред нас – независими, ученолюбиви и поели по пътя на своя личен успех.”, каза при връчването на стипендиите Мирослав Долапчиев, председател на Националната асоциация за приемна грижа. Той посочи, че това е вторият випуск зрелостници, които напускат приемни семейства и които НАПГ подкрепя, както и първите студенти на асоциацията.

Павлета Панайотова е студентка в първи курс в Колежа по туризъм във Варна, където учи за мениджър на хотели и ресторанти. Мариета Йорданова също е в първи курс в Техническия университет в Габрово, където се подготвя за инженер по комуникационна техника и технологии. Розалина Дончева е едната от зрелостничките, които ще получи ученическа стипендия в последния клас на гимназията. Тя учи за хотелиер в Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии в Търговище. Мечтата й е да стане библиотекар, като планира слез завършване на средното си образование да се премести в София и да учи в университет. Николина Кючукова е втората абитуриентка, която ще получава стипендия за отличен успех. Николина е лекоатлет в спортното училище в Хасково. Розалина и Павлета бяха стипендианти на програмата за ученици от приемни семейства “Продължи” в рамките на 2 години, като сега продължават да получават финансова подкрепа от програмата “Готови за успех”.

По програмата “Готови за успех” стипендиантите получават в рамките на 10 месеца финансова подкрепа в зависимост от това дали са абитуриенти или студенти. За студентите общият размер на стипендията е 2000 лева, а за учениците – 1000 лева.

Стипендиантската програма „Готови за успех“ е програма на фондация BCause (доскоро – Фондация „Помощ за благотворителността в България“) от 2006 г. Програмата подкрепя образованието на деца и младежи без родители, отгледани от роднини или в социални домове. Тези деца разполагат с минимални ресурси, за да покрият основните си потребности, принудени са да работят и рядко продължават образованието си – единственият им доход е отпусканата от държавата пенсия.

Стипендиите „Готови за успех“ са уникални с две неща.

Първо, средствата за стипендиите са осигурени изцяло от дарения – от фирми, и от частни лица.

И второ, водещ критерий е успехът на кандидатите.

“Програмата подкрепя младежите не просто защото са ощетени от съдбата, а защото имат изключително добри постижения и отличен успех. В този смисъл програмата е и предприемаческа.”, каза пред гостите на церемонията Яна Рупева, директор “Дарителски услуги” в bcause.