Националната асоциация за приемна грижа стана на 10 години!

Днес отбелязваме Деня на приемния родител! 

Скъпи приятели, приемни родители,

Скъпи членове на асоциацията на приемните родители,

На 25.10.2009 година в гр. Пловдив бе учредена Националната асоциация за приемна грижа. 22 приемни родители, специалисти и организации взеха решение да сложат началото на организация, която защитава интересите на децата, настанени в приемни семейства, както и на самите приемни родители.

И тогава, и сега целта ни е една – да правим всичко възможно приемната грижа да дава уют, грижа и закрила на деца в риск, но и да се случва по качествен и развиващ професионално всички, които правят приемна грижа – приемни родители, социални работници. Винаги сме вярвали, че приемната грижа е споделена отговорност и е в подкрепа на децата, които имат нужда от нея, както и на техните семейства.

За последните 10 години преживяхме много. Бяхме 70, сега сме 900. В асоциацията подкрепяме всяка година повече от 400 деца. Имаме независимост. Не получаваме финансиране от държавата и сме открити в мнението си за нещата, които не работят и за онези, които могат да се случват по-добре.

Бихме искали да благодарим на Илия Илиев, Светлозар Русев, Силвия Солидова, Ивайло Симеонов, Елка Налбантова и на Цветелина Радулова за това, че са били част от Управителния съвет на НАПГ и през годините са допринесли за развитието на асоциацията. Благодарим на Вера Колешева, чиято работа е причина да се създаде НАПГ. Благодарим на Ваня Шалапатова от „За Нашите Деца“ и на колегите от Международната социална служба Събина Събева и Методка Петрова, както и на адв. Кършев за подкрепата в учредяването на асоциацията. Ние нямаше да сме успешни без помощта на А1 България и на Невен Солидов, както и на Жасмина Витанова, Габриела Костадинова и Йордан Христов от „Артлогика“. Безценна е подкрепата и на Георги Богданов, който бе сред първите, които поведоха битка в защита на приемната грижа. Благодарение на него и подкрепата на Националната мрежа за децата ние продължаваме напред.

Искаме да благодарим и на един специален човек за НАПГ – Венета Дилова. Тя бе първият председател на НАПГ и остава в сърцата ни.

Десет години не са малко. Предстоят ни нови 10, в които да продължаваме заедно да работим за това да има повече щастливи деца. Бихме искали да влезем в следващите 10 години с усещането, че сме направили няколко важни неща: гарантирали сме социална сигурност на приемните родители, мотивирали сме повече млади хора, хора с професии да станат приемни родители. Мечтаем си да не водим непрекъсната битка със социалните си работници и да имаме повече опитни и образовани специалисти, които да ни подкрепят, а не просто да ни контролират. Мечтаем си и за държава, в която децата са ценност, за да няма хлапета със смазано детство, които да се нуждаят от подкрепата ни.

Продължаваме заедно, приятели!

Важно: Поради изборите за местна власт, церемонията „Спасители на детството“, по време на която ще отбележим 10-та годишнина на НАПГ, ще се проведе на 15 ноември 2019 г.

Благодарим за доверието и подкрепата,

 

Мирослав Долапчиев

Гинка Илиева

Мария Благоева