Днес е 26 декември, Коледа, и ако има най-голям подарък за нас, това са усмивките на децата, които зарадвахме преди Коледа. Децата от училището с пансион в с. Гостилица, Дряновско.

И спокойствието. Спокойни сме, защото знаем, че 50-те деца са получили най-основното, за да са здрави и за да учат.

За тези, които четат това извън контекста на случващото се около нас в последния месец, уточняваме – кампанията за събиране на подаръци и обувки за децата от ОУ “Васил Априлов” в с. Гостилица, вече приключи. И приключи повече от успешно.

Събраните подаръци са над 500 до момента. От тях 50 бяха отделени за децата в Гостилица. Другите бяха разпределени или предстои да бъдат разпределени за други нуждаещи се деца. 100 от подаръците ще стигнат до приемни семейства във Видинско, Старозагорско, Шуменско, Търговищко, Плевенско. С приятелите ни от сдружение „МОГА“ ще дарим подаръци и за децата от домовете „Асен Златаров“ в София, дома в Благоевград и дома за деца в с. Стражица.

Подаръците са символ на Коледа и карат очите на децата да светят. Но в нашата лична йерархия не са най-важното за успеха на кампанията, макар и да дойдоха толкова много.

По-важното е, че вследствие на широкия отзвук дойде спонсор, който подсигури отоплението на училището за целия сезон.

По-важно е, че благодарение на добрите сърца на хората от Студентски ансамбъл “Зорница” и техния предколеден концерт, децата сега имат топли зимни обувки на краката си. Благодарим на Габи и целия екип на МТСОФТ, че ни помогнаха да намерим изгодна оферта за обувките и че бяха нашите посланици на доброто в Гостилица.

По-важно е, че всяко дете разполага с четка и паста за зъби за месеци напред. Благодарим на нашите приятели от Пиер Фабре за готовността да направят дарение от качествена козметика за зъбките на децата 🙂

По-важно е, че училището е подсигурено с учебни пособия, помагала и всякакви подобни материали за цялата учебна година, благодарение на приятелите ни от издателство „Просвета“, както и от Учебен център „Знам и мога“ в София.

По-важно е, че запасихме училището с килограми храна, които направиха празничните дни по-вкусни и питателни за децата.

Какво се случи може да видите във видеото тук: Коледа за забравените деца – децата от Гостилица.

Всички положихме огромни усилия. От Ансамбъл “Зорница” пък решиха да направят дарителска кампания на тазгодишния си предколеден концерт и изцяло благодарение на тях събрахме средствата за обувките. Освен това, дойдоха до с. Гостилица, пременени като Дядо Коледа и целия му антураж и близо два часа искрено забавляваха децата. А нашите приятели от сдружение МОГА, Дряново, вложиха цялото си свободно време и енергия в прибирането на подаръците, сортирането им, описването и съответно доставянето до всяко нуждаещо се дете. Къртовски труд, който заслужава достойно уважение!

И всичко си струваше, защото за пореден път видяхме простата истина, която прави живота ни смислен и щастлив – в България е пълно с добри хора. Пълно е! И всички искат да живеят на по-добро място. Предостави им ясен и лесен начин да го направят и хората ще го направят. Ще направят страната ни по-добра. Защото не ние направихме подаръците, не ние зарадвахме децата – вие го направихте. Ние бяхме само посредници.

На всички доброволци от сдружение МОГА, които се включиха и работиха дни на ред до след полунощ, изказваме нашата безкрайна благодарност.