СКЪПИ ПРИЕМНИ РОДИТЕЛИ, МЛАДЕЖИ И СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ И КОЛЕГИ,

Имаме удоволствието да Ви поканим на Националната годишна среща по приемна грижа, организирана от Националната асоциация за приемна грижа и сдружение „Дете и пространство“. Събитието ще се проведе на 24, 25 и 26 октомври 2018 г. (сряда, четвъртък и петък), в гр. София, Учебна база на МОН (бул. Драган Цанков 21А).

ТЕМИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ГОДИШНА СРЕЩА 2018

 • „Трудните“ деца (привързаност, провокативно поведение, поведение в конфликт със закона и ценностите, престъпления и др.)
 • Трудният диалог (диалогът между приемни родители и социални работници, отношения с родните семейства)
 • Психично здраве при децата (психични аспекти на страданието, разликата между антисоциално поведение и психично страдание, симптоми и подкрепа)
 • Тийнейджърите в приемна грижа (отношения, подкрепа, грижа, граници)
 • Качеството на приемната грижа (супервизията като инструмент за учене, обратната връзка, екипността с различните участници).

СПЕЦИАЛНИ УЧАСТНИЦИ

Гости на конференцията ще бъдат Хава Рюстем, отраснала в българско приемно семейство, и Сами Иосеми, полицай от Финландия, отраснал в приемна грижа, част от финландска детска правозащитна организация). Той ще представи своето изследване „Бягащите“ младежи в грижа – открито за приемната грижа за деца.“, част от неговата доктурантура по социална работа.

УЧАСТНИЦИ

Участие в Националната годишна среща по приемна грижа „Трудни“ деца, труден диалог, споделена отговорност“ могат да заявят: приемни родители, младежи над 14 години, социални работници от ОЗД и ОЕПГ, специалисти по приемна грижа от неправителствени организации, студенти, университетски преподаватели и всички заинтересовани.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ

За участие в Националната годишна среща се заплаща на място такса от 35 лева, която покрива разходите за кафе-паузи, материали. Младежите не дължат такса за участие.

НАСТАНЯВАНЕ

Приемните родители, участници в Националната годишна среща по приемна грижа 2018 г., които са от страната, ще бъдат настанявани в двойни стаи в хотелската част на Учебната база. Разходите за тяхното настаняване е за сметка на НАПГ. Осигурена е възможност за настаняване на ограничен брой социални работници за сметка на НАПГ. За съжаление, след изчерпване на квотата, НАПГ няма да може да се погрижи за настаняването на социалните работници. Нашият екип може да съдейства с предложения за настаняване в района на конференцията.

ФОРМАТ НА НАЦИОНАЛНАТА ГОДИШНА СРЕЩА ПО ПРИЕМНА ГРИЖА

Новото в Националната годишна среща по приемна грижа е нейният формат. Обучителната част е разделена на две. Първата е под формата на работни сесии от по час и половина с включени презентации, дискусии, работа по групи, като целта е всички участници да могат свободно да обменят идеи, мнения, да задават въпроси. Втората част е т. нар. „постерна сесия“. Участници в събитието могат да представят случаи, успешна практика, модел на работа или теоретична постановка в рамките на изложба на плакати, в които представят най-важното с има текст, снимки, графики и фигури, Постерите ще бъдат изложени в една от залите на конференцията и ще са достъпни през цялата конференция, като в края на събитието ще бъде дадена възможност на всеки, изложил постер, да го представи накратко. Това е отлична възможност представители на ЕПГ, отдели за закрила на детето, неправителствени организации, ЦОП, КСУДС, университетски преподаватели или други специалисти, да разкажат и представят важно съдържание за приемната грижа.

СПЕЦИАЛНОТО СЪБИТИЕ – НАГРАДИТЕ „СПАСИТЕЛИ НА ДЕТСТВОТО“

Участниците в Националната годишна среща по приемна грижа 2018 ще имат възможността да бъдат гости на церемонията „Спасители на детството“, която ще се проведе на 25.10.2018 г. (четвъртък). НАПГ ще осигури транспорт до специалната локация, където ще бъдат раздадени отличията за принос в приемната грижа.

ОБУЧИТЕЛИ

 • д-р Весела Банова, клиничен психолог, „Дете и пространство“
 • д-р Любомир Жапунов, клиничен психолог, лекар, „Дете и пространство“
 • Блага Банова, психолог, „Дете и пространство“
 • д-р Хенриета Илиева, клиничен психолог, НАПГ
 • Владимир Иванов, психолог, приемен родител, НАПГ
 • Елка Налбантова, психолог, експерт по приемна грижа, учредител на НАПГ
 • Вера Колешева, експерт по социална работа, учредител на НАПГ

Информация за събитието, програмата, както и важна логистична информация и формата за регистрация, можете да видите тук: https://goo.gl/X9QLTL

–––––––––––––––––––

Ако имате допълнителни въпроси, свържете се с нас на тел. 0879 279 281 (Гинка Илиева)