Анелия Радева Илиева е новият координатор на Националната асоциация за приемна грижа за област Габрово. Приемната майка е на 54 години. Учила е за програмист. Омъжена е и има две пораснали дъщери – на 22 и 35 години, а наскоро Анелия стана баба.

Любовта и към децата и мечтата и да има голямо семейство са трамплинът. Когато чува за приемната грижа, решава да се включи в инициативата и през септември 2010 година, заедно със съпруга й, са одобрени за приемни родители. За 6 години са се грижили за 8 деца, едно от които са осиновили. Признава, че и е било много трудно да се справи с отхвърлянето и болката на децата, да преодолее себе си, за да осинови дете. В приемната грижа се научила и на търпение. Винаги е искала да помага на децата да се справят с изоставането и да простят на трудната си съдба. Всички деца, които са настанявани в приемното семейство на Анелия и Евгени, са били болни – някои физически, други психически, но всички са страдали емоционално. Приемните родители, освен че им посветили любовта си, ги научили да мечтаят. Едно от важните изпитания, през което семейството преминало, било когато осиновеното им дете решило да потърси родната си майка. Търсене, в което цялото семейство се включило, защото всички вярвали, че децата трябва да познават корените си.

Докато разказва за всички приключения в приемната грижа, в гласа на Анелия няма болка, останала е само радостта от постигнатите успехи с всички нейни деца.

“За мен е голяма чест Анелия да е в голямото семейство на Националната асоциация за приемна грижа и да е координатор на нашата асоциация за област Габрово. В Габрово приемната грижа се развива добре, но пред нея има още възможности. Вярвам, че с активността на Анелия, която е разпозната, уважавана и ценена като приемен родител, НАПГ ще има своя принос за развитието на приемната грижа в региона.”, коментира Мирослав Долапчиев, председател на Националната асоциация за приемна грижа.

Като координатор на НАПГ Анелия Илиева ще отговаря за взаимоотношенията с членовете, за партньорствата на асоциацията с областните институции, социални служби и екипите по приемна грижа.