Близо 60 приемни родители, граждани и представители на бизнеса се включиха в инициативата на Националната асоциация за приемна грижа „Да върнем детството в опустошените от наводнението с. Крушовица и гр. Мизия!“. Инициатива веднага след наводненията и имаше за цел да фокусира вниманието върху децата от пострадалия регион, за които учебната година може да се окаже предизвикателство без учебни пособия, дрехи и играчки.

„Стихията отне детството на много деца в Мизия и Крушовица. С години събираните детски играчки, любими книги и спомени потънаха във вода. Отговорност на държавата и родителите е да изградят домовете. Ние помагаме, макар и малко, като събираме и подаряваме играчки, пособия и помагала на учениците в основните училища на Мизия и Крушовица. Провокирахме децата на приемните родители да отделят от любимите си предмети и да ги изпратят за малчуганите, които нямат нищо.“, коментира председателят на Националната асоциация за приемна грижа Мирослав Долапчиев.

Той, заедно с доброволци на асоциацията, посетиха с. Софрониево, където се доставяха пратките с колетите на дарителите. В рамките на своето посещение доброволците преразпределиха получените дарения и ги предадоха на директорите на основните училища в гр. Мизия и с. Крушовица. Кирил, Андрей, Николай и Акинс са доброволци, които за първи път се включват в инициатива на асоциацията за приемна грижа, но без тяхната подкрепа на място, не би се получил този резултат. Мирослав Долапчиев благодари за сътрудничеството на г-жа Татяна Спасова, директор на Обединения детски комплекс в гр. Козлодуй, която предостави складово помещение и организира логистиката по приемането на даренията от страната.

Пакети с играчки, учебници, пособия, дрехи, материали за училище и консумативи изпратиха приемни родители и граждани от Казанлък, Стара Загора, София, Русе, Перник, с. Дърманци, Велико Търново, Горна Оряховица, Калофер и др.

Специални благодарности дължим и на всички служители на „Овергаз ИНК“ АД, които организираха акция в компанията и откликнаха на призива на Националната асоциация за приемна грижа. Благодарим и на служителите от МБМ, ВИ ИНС ООД за подкрепата.