По повод деня на християнското семейство фондация „За Нашите Деца” организира празник на приемната грижа, на който присъстваха деца и родители от приемни семейства, представители на отделите за закрила на детето, Столична община и домове за деца. Празникът бе посветен на едно нетрадиционно семейство – приемното, което дава шанс на изоставени деца да имат истински дом и родители.

Събитието бе открито от Елка Налбантова, която е директор „Развитие” във фондацията. Тя изрази благодарност към приемните семейства, които във време, когато 6333 български деца живеят в социални домове, се грижат за чуждо дете в своя дом. „Скъпи приемни родители, вие създавате спомените на децата и градите тяхното бъдеще, давате им корени и им давате крила с които да летят към мечтите си! Само може да си представяме колко ви е трудно да успокоявате дете, чието минало не сте живели, да му давате сигурност и спокойствие във вашия дом.” – добави още Елка Налбантова.

От своя страна приемният родител Ивайло Симеонов, който е и член на Националната асоциация по приемна грижа, благодари на екипа на „За Нашите Деца” за това, че във всеки един момент са на разположение на приемните семейства и им помагат да се справят с трудностите в отглеждането на изоставени деца. Той сподели, че за да си приемен родител е нужно да се лишиш от собственото си време и личните си занимания в името на едно дете, което се нуждае от обич и грижа. Ивайло Симеонов подчерта, че това е трудна задача, която изисква много жертви и компромиси, но всички те си струват, когато виждаш как приемното дете расте и се променя пред погледа ти, как се справя с тежкото минало и отваря сърцето си за новото си приемно семейство.

Дете от приемно семейство поздрави всички приемни родители за тяхната всеотдайност: „Благодарим на вас, с които посрещаме заедно рождените си дни, на вас, които се вълнувате с на за първия учебен ден, които изпитвате болка, когато боледуваме и най-важното правите и невъзможното, за да не се чувстваме различни от всички останали деца.

На края на празника родители и деца нарисува обща картина с ръцете си, с която отправиха послание, че когато хората са обединени от една обща цел, бъдещето и мечтите стават по-цветни и постижими.

„За Нашите Деца” е първата организация въвела приемната грижа в България като възможност за отглеждане на изоставени деца в семейна среда. Вече 18 години фондацията активно работи за намирането на приемни семейства за деца, лишени от родителска грижа. От началото на годината организацията е помогнала на 44 кандидати за приемни семейства и приемни родители да се грижат за изоставени българчета.