Близо 100 приемни родители, младежи от приемни семейства и специалисти по приемна грижа се събират в София, за да се включат в Националната годишна среща по приемна грижа „Загрижени за грижата“. Срещата се организира от Националната асоциация по приемна грижа с финансовата подкрепа на Мтел и се провежда в хотел Ibis Sofia Airport (Ибис София еърпорт).

Програмата на тридневната среща е разделена на две части – за приемни родители и специалисти, и за младежи от приемни семейства.

В поредната годишна среща по приемна грижа ще се включат 20 момчета и момичета, които живеят в приемна грижа. В рамките на трите дни, в малка група, младежите ще се учат как да се справят с конфликтите, как да общуват по-пълноценно с приемните си родители, както и ще се запознаят с основните си права.

За приемните родители и специалистите е предвидено да се срещнат с професионалисти, с които да дискутират стратегиите за справяне след тежки събития, поведението при раздяла с приемното дете, съвети как да се грижат за деца с увреждания, както и как да работят с деца, жертви на насилие.

Приветствия към участниците в срещата ще направят заместник-председателят на Националната асоциация за приемна грижа Светлозар Русев, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, омбудсманът на Република България Мая Манолова и Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ на Мтел. Чрез видеопослания към приемните родители и младите хора свои поздрави ще поднесат председателят на Националната асоциация за приемна грижа Мирослав Долапчиев, президентът на Международната организация по приемна грижа Владимир Козмински, вицепрезидентът на Международната организацията по приемна грижа Джийн Ан Кенеди, Хава Рюстем, едно от първите деца, напуснали приемна грижа в България и Сами Йосеми, младеж, напуснал приемно семейство във Финландия.

В рамките на откриването ще бъдат връчени и наградите на отличените в конкурса за есе и снимка „Аз водя, ти водиш“.