37 номинации от цялата страна на различни специалисти и родители се състезават за статуетката “Спасители на детството” – отличие на Националната асоциация за приемна грижа

11 приемни семейства от цялата страна са номинирани в инициативата “Спасители на детството”, организирана от Националната асоциация за приемна грижа, с подкрепата на водещия телеком Мтел. Инициативата “Спасители на детството” има за цел да отличи за принос в приемната грижа приемни родители, социални работници, осиновители и родни семейства, лекари, учители, журналисти, общини и др. Тази инициатива се провежда за първи път в страната, като Националната асоциация за приемна грижа ще я превърне в традиция.

“Приемните родители най-често са номинирани от своите социални работници, което показва, че служителите в системата за закрила на детето или общинските екипи по приемна грижа имат добра връзка със своите приемни семейства”, коментира председателят на Националната асоциация за приемна грижа Мирослав Долапчиев, който също е приемен родител. С връчването на наградите “Спасители на детството” Националната асоциация за приемна грижа има за цел да признае огромните усилия, които приемните родители инвестират в това да “поправят” детството и да помогнат на уязвими деца в етап от живота им, в който никой не може да се погрижи за тях, а единствената алтернатива е животът в социален дом.

В конкурса ще бъдат отличени и социални работници с принос в приемната грижа, като за първото издание на “Спасители на детството” са номинирани 10 социални работници, ангажирани със закрилата на децата в цялата страна. Една родна майка, оставила детето си при раждането, но направила всичко възможно да си го върне е номинирана от приемния родител, отглеждал бебето й за половин година. За приза “Родно семейство – спасител на детството” са номинирани и 2-ма осиновители, които са подкрепяли приемните семейства и са били партньори на приемните родители до осиновяването на техните деца. “За нас партньорството с осиновителите е изключително важно, защото само по този начин се обменя важна, ценна и навременна информация за детето и неговото развитие и минало.”, допълва Мирослав Долапчиев от Националната асоциация за приемна грижа. Със статуетка “Спасител на детството” ще бъде отличен и учител, който допринася за адаптацията на деца от приемни семейства в училищна среда. За приза “Учител – спасител на детството” ще се борят 3 педагози и 1 детска градина.

Педиатърът д-р Даниела Дариткова, която е и народен представител и председател на здравната комисия в Народното събрание, е номинирана от приемни родители от Смолянско за това, че въпреки натоварената си програма като депутат, винаги е на разположение и преглежда приемните деца във всеки удобен момент. Номинирани за “Спасители на детството” са и две фирми – Артлогика, които предоставят безплатна подкрепа на Националната асоциация за приемна грижа с ИТ услуги и Луксофт, които са ангажирани с детското благосъстояние. Тази година в инициативата “Спасители на детството” ще бъдат отличени и журналисти, които застават на страната на приемните деца и техните приемни родители, като отразяват обективно проблемите на децата в риск. Номинирани са журналистите Лиляна Боянова от бТВ, Мария Милкова от Нова телевизия и радиожурналистите Драгомир Симеонов от Дарик радио, Елена Тахова от радио Благоевград на БНР и Ваня Митова от БНР – радио Видин.

Отличените в инициативата “Спасители на детството” ще станат ясни на 25 октомври 2016 година, когато Националната асоциация за приемна грижа навършва седем години от създаването си. Асоциацията на приемните родители у нас ще обяви 25 октомври за Ден на приемната грижа и приемния родител, като всяка година този ден ще бъде отбелязван с церемония за принос в развитието на приемната грижа. Всеки победител в своята категория ще получи статуетка “Спасител на детството”, която символизира любовта, топлината и дългосрочна грижа, които се инвестират в приемничеството.

Партньори на инициативата са Мтел, ТВ България он еър и рекламна агенция СМАРТС.

Националната асоциация за приемна грижа е българска неправителствена организация, която е създадена от приемни родители от цялата страна през 2009 година. В нея към момента членуват близо 40% от действащите приемни семейства в страната. Асоциацията защитава интересите на децата в риск и се застъпва за приемните родители и решаването на техните проблеми.