Инициатива „Коледа за забравените деца“ има за цел да събере подаръци за 50 деца от с. Гостилица, Дряновско, които живеят и учат в училището с пансион.

“За нас основна ценност е това детето да расте в семейството си. Сега ние не искаме подкрепа за децата, настанени в приемни семейства, а за децата, които са със семействата си, въпреки трудностите. Става дума за социалнослабите деца от пансиона към училището в с. Гостилица, Дряновско. Те са 50, на възраст между 7 и 16 години. 25 от 50-те деца живеят на пансион през цялата седмица.“, заявява председателят на Националната асоциация за приемна грижа Мирослав Долапчиев.

Преди два месеца от репортаж по бТВ става ясно, че в пансиона няма лекарства. Доброволци от младежката организация „МОГА“ от Дряново събират пари и купуват медикаменти. Бюджетът на училището отива за заплати за съкратения до минимум персонал, вода, ток. Парите за храна също са малко. В окаяно състояние е и 100-годишната учебна база. Докато в студените дни децата стоят в класните стаи с връхните дрехи, учителите търсят спонсори, а помощния персонал закърпва остарялата база.

С инициативата „Коледа за забравените деца“ приемните родители от Националната асоциация за приемна грижа приканват всеки българин да направи индивидуален подарък на всяко дете от този пансион.

Подаръците трябва да бъдат опаковани в кутия за обувки, като всеки може да избере дали ще дари за момче или момиче. В кутията трябва да има чорапи, четка и паста за зъби, книжка, плюшена играчка или нещо друго. Този, който прави подаръка, може да напише и картичката за непознатото дете.

Подаръците трябва да се изпращат до гр. Дряново (ул. „Шипка“ 51, ет. 1, ап. 3, за сдружение „МОГА“). Подаръците могат да се изпращат до 15 декември 2013 година, за да стигнат до децата навреме. Не е нужно подаръците да са скъпи, за да доставят радост на децата, коментира председателя на НАПГ Мирослав Долапчиев. „За някои деца това може би са първите подаръци в живота, въпреки че имат родители.“, коментира Долапчиев.

Тази инициатива се случва благодарение и на сдружение „МОГА“, Дряново. Там, на доброволни начала, за града, работят Сашо, Ники, Станимир, Мануела и Галя. Вижте повече за тях: http://mogadryanovo.org/

Повече за инициативата можете да видите тук: http://goo.gl/J4qP3y

За повече информация:

Александър Миланов, НАПГ, тел. 0879 279 28

Александър Македонски, сдружение „МОГА“, тел. 0897 859 817