Категория:

Националната асоциация за приемна грижа организира детски празници за децата на членовете на асоциацията в 10 града в страната. Децата на приемните родители от София, Добрич, Шумен, Стара Загора, Смолян, Търговище, Видин, Плевен, Варна и Силистра имаха възможността да се съберат на едно място заедно, да поиграят, докато приемните им родители поговорят за предизвикателствата на приемната грижа и ценните моменти в порастването на техните деца. Тази година Националната асоциация за приемна грижа делегира на местните координатори да изберат начина, по който да се отбележи Международния ден на детето. Част от координаторите организираха посещение на куклен театър, детски кътове, други организираха игри на открито в парка с лакомства и награди.

По случай Международния ден на детето смолянският клуб „Родопски скаут“, в партньорство с НАПГ, реализираха инициативата „Споделено детство“. Децата от приемни семейства участваха в един изпълнен с приключения скаутски ден. Край параклиса „Св.св Константин и Елена“ над село Момчиловци над 30 приемни родители и техните деца и повече от 40 скаути от различни възрасти заедно играха скаутски игри, показващи основните направления на обучение при скаутите – доброволчество, креативност, справяне с различни трудности, взаимопомощ и опазване на природата. Освен това деца и родители направиха традиционното скаутско хлебче, като използвайки само брашно, сол и вода, всеки сам омеси и изпече хлебче на огън.

„Поздравявам всички непораснали и пораснали деца по повод Международния ден на детето. Аз вярвам, че детството е най-важната част от живота ни. Виждам го в очите на дъщеря си, виждам го в очите на майка си, когато заговори за моето детство. Чувствам го от спомените си. Убеден съм, че трябва да даряваме обич на децата си. А когато говорим за държавата – трябва да настояваме за качествена политика по семейните въпроси, както и подкрепа на родителите да се грижат за децата си. Тревожи ме, че повече от половината българчета живеят в бедност.“, коментира председателят на Националната асоциация за приемна грижа Мирослав Долапчиев.