Реми е вече на 18 години и е от нигерийски произход. Произход – силно казано, просто майка му е нигерийка. Макар и с тъмна кожа, Реми е българин. Никога не е напускал страната. Въпреки това, не може да стане официален български гражданин и го грози настаняване в бежански лагер.

Майката на Реми дошла в България и го родила, а животът му преминал в социални домове. Първо бил в един провинциален дом, а след това детството му продължило в сиропиталище в София. До 14 години раснал по домове. След това намерил Мария Благоева, неговата приемна майка. Двамата заедно правят неистови усилия да осигурят документи на Реми за постоянно гражданство, защото от раждането до сега, той има единствено акт за раждане.

В битката с институциите стигат до гишето на правосъдното министерство, на което трябва да представят пълния комплект от документи. Които той не може да събере.

За да стане български гражданин, Реми трябва да се откаже от нигерийското си гражданство. Но той такова няма – има акт за раждане, в което се посочва, че майка му е нигерийка. Той няма паспорт, нито е ходил в Нигерия, не знае и езика.

След поредица от жалби се стигнало до там президентът да отговори, че трябва да навърши 18 години, за да придобие право на гражданство. Преди това не можело, защото родителите му (майката, която го оставила при раждането) трябва да придвижат документите.

Имало дупка в закона, казала директорката на дирекция „Българско гражданство“ в правосъдното министерство. Дупка, която може да докара Реми до бежанския лагер.

След няколко дни Реми ще е дванайсети клас в Англоамериканското училище. До края на годината на Реми му изтича картата за временно пребиваване, която е получена благодарение на компромис на мила чиновничка, пожелала анонимност. След като Реми е пълнолетен, той трябва да придобие официален документ и картата за временно пребиваване няма да му върши работа. В противен случай Реми ще бъде отведен с конвой в бежански лагер и ще посрещне дипломирането си зад решетките.

Реми е и страхотен танцьор, част от бандата Макоза Ностра е. Вижте тук: ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МАКОЗАНОСТРА НА КОНЦЕРТА НА ДЖЕНИФЪР ЛОПЕС В БЪЛГАРИЯ

А в същото време, както казва Мария, приемната майка на Реми, Реми е български гражданин повече, отколкото един наш бивш премиер…

Ако думите не са достатъчни, вижте Реми – неговото лице, неговите мисли. РЕМИ В „НА СРЕЩА С ЛЮБА КОЛЕЗИЧ“