Двукратният световен шампион Йордан Йовчев игра футбол с деца и младежи от приемни семейства и фенове от фенклуба на “Манчестър Юнайтед” по време на спортна инициатива, организирана от Националната асоциация за приемна грижа и българската марка очила “Kwiat”. По време на спортното събитие бяха направени офталмологични прегледи на близо 50 приемни деца и младежи от столицата и региона.

“Много се радвам, че младежите ни имаха възможността, заедно с фенове на велик футболен отбор, да играят в смесени отбори, да усетят екипността и да преживеят спортния ентусиазъм на честното съревнование.”, каза по повод турнира председателят на Националната асоциация за приемна грижа и приемен родител Мирослав Долапчиев. “Винаги съм подкрепял инициативи, които популяризират здравословния начин на живот, особено онези, които се отнасят до детското здраве. Подкрепям кампанията за профилактика на детското зрение, защото когато проблемите бъдат открити навреме, бързо може да се действа.”, каза Йордан Йовчев преди футболните двубои.

“Ние, които сме обединени от любимия отбор, сме и родители и вярваме, че децата трябва да имат сигурно и спокойно детство, в което да се учат на уважение и обич към другите. Вярваме, че с днешната инициатива сме докоснали децата и сме им показали, че не трябва да се страхуват да са различни.”, коментира председателят на фенклуба на “Манчестър” в България Емил Йорданов. Неговите момчета играха много ангажирано и щадящо в смесените отбори, в които участваха младежи и деца от приемни семейства от София и страната. В края на събитието победителите получиха суичъри с емблемата на “Манчестър”, както и възможността да договорят бъдещи двубои.

Фокусът на кампанията за профилактика на детското зрение е върху връзката със спорта. “Ние знаем, че уязвимите деца имат по-труден достъп до лечение и здравни грижи. С Националната асоциация за приемна грижа поставяме начало на грижата за зрението на деца в приемна грижа, защото искаме да инвестираме в децата.”, коментира Александър Стаменов, мениджър “Експорт” на българската марка очила “Квиат”.