Четирима приемни родители получиха приза за принос в приемната грижа „Спасители на детството“. Церемонията бе организирана от Националната асоциация за приемна грижа с подкрепата на А1 България. В рамките на събитието бяха отличени още социални работници, осиновители, детски организации и др. Наградите „Спасители на детството“ се връчват за трети път. Водещи на церемонията бяха водещата на бТВ Новините Лиляна Боянова и актьорът Кирил Недков. Заедно с домакините от асоциацията по приемна грижа те посрещнаха повече от 140 специални гости и приятели на споделената грижа за изоставени деца в риск.

„Щастлив съм, че отново споделяме радостта на това да се погрижиш за друг. Защото приемната грижа е обща задача – не само на приемните родители и социалните работници. Вярвам, че всеки ден, в който помагаме на едно дете, правим големи промени за цялото общество“, каза при откриването на наградите Мирослав Долапчиев, приемен родител и председател на Националната асоциация за приемна грижа. Освен него, приветствие към участниците направи и заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Валентин Йорданов. Сред връчващите на награди бяха приемни родители, специалисти и общественици.

Приемната майка Ренета Петрова от София получи наградата „Спасител на детството“, след като нейната приемна дъщеря влиза в дома ѝ кризисно, поради кончината на предишната и приемна майка. Малката принцеса е със специални образователни потребности и съпътстваща диагноза – детска церебрална парализа. През двете години, в които са заедно, момиченцето преодолява своите образователни трудности и започва първи клас. В своите думи Ренета Петрова подчерта подкрепата си към майките на деца с увреждания и осъди публичните прояви на ключови политици. Вилена Иванова от Видин е наградена със специалното отличие, заради грижата си за дете, което при постъпването в приемното семейство, е на 8 месеца и тежи 4 кг. Преди да стане приемен родител, третата отличена приемна майка – Мара Ангелова от Карнобат – е работила 10 години като социален работник и като педагог в дом за изоставени деца с увреждания. Мара е отличена за своята инициативност, за това, че сплотява приемните родители и че е открита в комуникирането на проблемите. Приемната майка Иванка Милева от Пловдив е наградена с приза „Спасители на детството“ за усилията, които инвестира в грижата за трудни деца, част от които и тийнейджъри.

Семейство Янкулови от Хасковско са номиринани в категорията „Осиновители – спасители на детството“. Двамата приемни родители, които са станали осиновители в последствие на част от приемните си деца, имат родно дете на 12 години. Като приемно семейство през годините сем. Янкулови са отгледали шест деца. Към момента осиновителите се грижат като приемни родители за момченце на един месец с положителна проба за Васерман.

Специално отличие получи приемната майка Кина Рашева, един от първите приемни родители в страната. Заедно със съпруга си Атанас приемат в дома и сърцето си 4 приемни деца. И четиримата са пълнолетни, завършват средно образование, а единият от тях – и висше. Въпреки, че вече са на пределна възраст, не се отказват и влагат всички сили, в това да дадат добър старт и образование и на последния младеж. „Когато си тръгнем от този свят, няма да има значение какви дипломи, признания и имоти имаме, а само колко добро сме направили“, казва за своята работа леля Кина. Специално отличие бе връчено посмъртно на социалния работник Светлин Симеонов от Плевен, който има изключителен принос към децата.

Социалният работник Светла Димитрова получи отличие за своята вдеотдайност към каузата и приемната грижа. Три социални центъра за деца – Общностния център в Ямбол и комплексите за социални услуги в Пловдив и Монтана бяха отличени за съпътстващата си подкрепа към приемните родители, както и за това, че развиват приемничеството в своите региони.

Две детски организации бяха отличени с приза „Спасители на детството“. Фондация „Надежда и домове за децата“ заради всеотдайността и грижата им към децата в бедност, както и за подпомагането на приемните родители на новородени и деца с увреждания с материални дарения. УНИЦЕФ – България получи приза за своя принос в системното развитие на приемната грижа чрез създаването на първия областен модел по приемна грижа.

За своята подкрепа към приемната грижа „Спасител на детството“ стана и община Смолян. Компанията БУЛМАГ получи награда за своята подкрепа към приемната грижа и към децата в приемни семейства.

В рамките на специалното събитие Националната асоциация за приемна грижа отбеляза деветия си рожден ден и Деня на приемния родител.

« на 4 »