На церемония по повод 10-та годишнина от учредяването на Националната асоциация за приемна грижа детската организация и телекомът А1 връчиха за четвърти път наградите „Спасители на детството“.

През 2019 година Националната асоциация за приемна грижа отличи за „Спасители на детството“ на три приемни семейства. Галина и Алексей Ангелови от София са полагали грижи за пет приемни деца. Приемните родители Снежана и Янко Турлакови от Стара Загора получават наградата „Спасители на детството“ заради грижата за специалните деца. Сега семейството се грижи за малко момиче, но в дома им още живее и първото им приемно момче със Синдром на Даун – вече на 20 години. Приемната майка Еленка Манолова от Хасково е третият награден приемен родител. Еленка се е грижила за 3 деца, като последното настанено при нея е с множество увреждания, включително умствена изостаналост и 100% глухота. Въпреки предложенията от социалните работници от ОЕПГ да изведат детето и да го настанят в специализирана институция, Еленка не се отказва и продължава да се грижи за детето.

Осиновителят – спасител на детството е Ваня Великова от Хасково. Тя осиновява дете, което е със сериозен здравословен проблем. Две социални работнички също са отличени за „Спасители на детството“ – Десислава Георгиева от Областния екип по приемна грижа във Велико Търново и Христина Кехайова от Центъра за обществена подкрепа в гр. Хасково.

Община Казанлък бе наградена за „Спасител на детството“ за загрижеността и вниманието, които служителите демонстрират към приемните родители. Общинарите са подкрепили приемна майка със средства за оперативна интервенция и импланти, които не се покриват от НЗОК. Детската организация – спасител на детството стана сдружение „Еквилибриум“, което подкрепя активно децата и приемните родители в Русенско. Професионалната гимназия по туризъм във Видин и неѝната директорка Евлогия Манджукова бяха отличени за това, че осигуряват качествена образователна подкрепа на деца от приемни семейства. В училището са записани 6 приемни деца от града.

Националната асоциация за приемна грижа отличи с наградата „Спасител на детството“ журналиста от БНТ Мира Добрева за цялостната подкрепа към децата в риск, предаването „Бригада Нов дом“, което ремонтира дома на приемната баба Наташа и портала „Мама Нинджа“.

Националната асоциация за приемна грижа връчи отличи за „Спасители на детството“ трима лекари. Офталмологът д-р Иван Георгиев от Смолян получи отличието заради инициативата му с неговия колега д-р Лалов да изследват безплатно децата в приемни семейства от Смолян, както и да изработят очила безплатно за всеки малчуган, който се нуждае от тях. Д-р Пламен Филипов, завеждащ детското отделение във видинската болница, получи отличието си заради бързата и навременна реакция за бебе в приемно семейство на 20 дни, като открива, че детето се нуждае от спешна операция. Д-р Филипов полага много грижи за бебето след интервенцията, осигурява му и безплатна ваксина, която да предпази новороденото от белодробни проблеми. Д-р Павлина Влахова, педиатър от Плевен, стана „Спасител на детството“ за неоценимата помощ за приемно дете със забавена моторика и проблем с окото. Д-р Влахова подкрепя приемната майка в грижите за детето до последно. Сега момчето е осиновено в Америка.

С приза „Инвеститор – спасител на детството“ бяха наградени и три компании. Кауфланд България получи наградата за своята подкрепа към приемните родители за осигуряването на продукти за бебета и малки деца. Българските държавни железници получиха наградата за осигуряването на транспорт и преференциални ценови условия за провеждането на летни лагери и събития за малчугани и приемни родители, а „Групама Животозастраховане“ бяха наградени за подкрепата към абитуриентите, напускащи приемна грижа.

Със специален приз по повод 10-та годишнина бяха отличени А1 България и Международната социална служба – клон България. С благодарности бяха отличени и първият председател на детската организация Венета Дилова, специалистите Вера Колешева, Елка Налбантова и учредителите Ивайло Симеонов, Илия Илиев, Светлозар Русев, Силвия Солидова, Иванка Шалапатова.

« на 8 »