Близо 330 деца от приемни семейства чуха първия училищен звънец на 15 септември, подготвени с таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ). Сред тях са 26 първокласници, а 153 деца са на възраст между втори до шести клас, в гимназиална възраст са 148 подрастващи – от седми до дванадесети клас от различни региони в страната.

Традиционно А1 и НАПГ организираха празник по случай първия учебен ден за децата в приемни семейства. Този път тържеството се проведе в Плевен. По време на събитието 27 деца, растящи в приемна грижа, получиха специално подготвени за новата учебна година раници с тетрадки, образователни пособия и учебни помагала. Сред тях бяха двама първокласници, 10 ученици от 2 до 6 клас и 15 тийнейджъри в гимназиална възраст от 8 до 12 клас. Комплектът подаръци беше връчен на всеки от тях от Нина Неделчева-Георгиева от А1 и изпълнителния директор на НАПГ Александър Миланов.

„Щастливото и спокойно детство полага основите за създаването на уверени и успешни хора в бъдеще. Затова наша задача като отговорни възрастни е да създаваме необходимите условия всяко дете да расте в безопасна, стимулираща и подкрепяща среда. С помощта на А1 за НАПГ допринасяме за това повече деца в България да растат обичани и спокойни.“, коментира Нина Неделчева-Георгиева от А1 България.

„Каузата на приемната грижа спасява детството и създава личности, за което ни помагат много стойностни хора и организации. Благодаря на приемните родители за това, че отварят домовете и сърцата си – в наше лице винаги имат подкрепа и разбиране. Признателни сме на дългогодишните ни партньори от А1, които за осма поредна година ни помагат всяко от децата да прекрачи училищния праг с нова раница и тетрадки, така че да следва мечтите си за знания приятно и безгрижно, защото учението е ключът за справяне с бедността.”, каза пред децата и техните семейства Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа.

Заместник-министърът на труда и социалната политика, Мая Василева, се включи в празника „Отново на училище“: „Поздравявам НАПГ и техните партньори от А1 за решителността и отдадеността да предоставяте всеотдайна подкрепа за осигуряване на сигурна и грижовна семейна среда на децата. Пожелавам на всички ученици да прекрачат училищния праг с любопитство и вълнение, защото ги очаква път, изпълнен с много знания.“

А1 дългосрочно подкрепя инициативите на НАПГ, които допринасят повече деца в страната да растат в позитивна семейна среда. Сред тях са ежегодни национални лагери за приемни деца и тийнейджъри, кариерно консултиране за младежи и специални вечери за абитуриентите от приемни семейства, церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители.