Асен от Видинско, Асен от Шумен и Доротея от Плевен, които живеят при приемни родители, са героите във видеото към песента „Ти избираш“ на актьора Ненчо Балабанов. Инициативата на артиста и Националната асоциация за приемна грижа има за цел да покаже, че подкрепата към децата, без значение от трудното им детство, може да доведе до реална промяна както за децата, така и за цялото общество.

Джаз певицата Хилда Казасян, легендарната„девятка“ на „Левски“ Георги Иванов – Гонзо, както и самият актьор Ненчо Балабанов също участват във видеото към песента „Ти избираш“.

Лентата разказва три паралелни истории – на бъдещ футболен шампион, на талантлив актьор и на малка певица. В ролята на бъдещия футболен шампион е 11-годишният Асен от Шумен, който е настанен при приемната майка Даниела Костадинова. В реалния живот момчето, освен да рита топка, е доказан каратист, носител на множество спортни отличия. По време на снимките Асен и Гонзо прекарват чудесно време заедно и успяват с лекота да дадат най-доброто, въпреки студа и силния дъжд в снимачния ден. Малката талантлива певица във видеото е артистичната Доротея от Плевен. Тя е настанена при приемната майка Валентина Коцева, като освен пеенето, детето има актьорски и художествени заложби. Снимките за Доротея и Хилда Казасян минават много гладко, като химията между двете е запечатана отлично от режисьорите Стефан Маринов и Петко Андонов (Buddubbaz Tape Company). Ролята на артиста във клипа към песента „Ти избираш“ е поверена на 11-годишния Асен от Видин, който е настанен при приемната майка Сашка Миронова. Момчето, както и останалите две деца, е имало трудно детство и в приемната грижа научава много важни уроци за отношенията между хората и благодарение на това постига големи лични успехи. Във видеото бъдещият актьор имитира най-популярния образ на Ненчо Балабанов, а по-късно следва тяхната среща, която освен по момчешки забавна, е и много сърдечна.

„Историите и децата, участници във видеото, не са случайни, а звездното участие е послание към всеки от нас, че може да бъде звезда в живота на дете беда и да му бъде голяма опора. Само с подкрепа лишените от родителска грижа ще се превърнат в знаменитости и могат да променят живота на нас, възрастните“, коментира Мирослав Долапчиев, приемен родител и председател на Националната асоциация за приемна грижа. „Ние всекидневно виждаме как приемни родители спасяват деца и им дават шанса да имат смислено детство, въпреки сложното начало или насилието и лишенията, с които са започнали живота си“, допълва Мирослав.

„Благодаря от сърце на Георги Иванов-Гонзо и Хилда Казасян, че се включиха във видеото и подкрепиха каузата за толерантно разбиране на приемната грижа и приемащо отношение към децата без родители и техните житейски трудности. Благодаря на всички деца от 55 СУ, които също участват във видеото, както и на тримата ни главни герои и техните приемни родители, че станаха част от разказа за доброто. Благодаря на целия екип замесен в “Ти избираш”, както и на ESTEBAN.BG, „Agresia“ и на всички сладки деца на България, че ни дават надежда, че утрешния ден ще го има. Нека ние им помагаме и ги даряваме с много любов.“, споделя по повод видеото актьорът и музикант Ненчо Балабанов.

Към края на 2018 г. 2002 деца са настанени в приемни семейства в България. 1918 от децата са клинично здрави, близо 180 са с увреждания. Най-много са децата в училищна възраст (между 6 и 14 години) – 780, бебетата са близо 650, а тинейджърите – над 200. Близо 92% от всички деца в приемни семейства са изведени заради риск, насилие или лоша грижа от собствените им родители. Почти 60% от децата в приемни семейства през 2018 г. продължават живота си в осиновителни семейства, а всяко 15-то дете е върнато при родното семейство след преценка за подобряване на родителските умения на биологичните родители или е настанено при близки и роднини. В специализирани институции за деца в България към края на 2018 г. живеят близо 600 деца.