След двугодишно прекъсване заради COVID, А1 България и Националната асоциация за приемна грижа домакинстваха пролетен лагер за младежи от приемни семейства. В събитието участваха 20 младежи от различни региони в страната. Лагерът се проведе в Националния STEM център в София.

Лагерът „Споделяме заедно“ бе посветен на личната история на младежите, както и на привързаността, принадлежността и връзката с другите. Водещи на лагера бяха Сами Исониеми, полицай, отраснал в приемна грижа във Финландия и Хава Билен, българка, едно от първите деца в приемни семейства у нас.

В първия ден на тренинга младежите имаха възможност да се представят и да разкажат за силните и слабите страни на приемното родителство. Сред положителните страни децата отличиха създаването на сигурност, обичта, която се получава в приемното семейство, усещането за това, че принадлежат към семейство, възможността да учат и да постигнат мечтите си. Като слабости младежите посочиха, че има приемни родители, които са по-строги и ограничаващи, както и че децата в приемни семейства често са обект на дискриминация, обиди и пренебрегване в училище.

В следващите дни младежите имаха възможност да говорят открито за преживяванията си, за опита си, за своята история и да се учат на това как да общуват, да споделят разумно и да изграждат доверие с останалите. Като основна трудност младежите посочват, че се чувстват често изолирани, че не получават достатъчно внимание, за да говорят за историята си, както и че се чувстват сами в преживяванията си. Доверяването на другите също се оказва сериозно предизвикателство.

В рамките на престоя си в София младите хора посетиха централния офис на А1 България и под формата на дискусия с Петя Николова, старши експерт в направление „Човешки ресурси“ обсъдиха своите житейски планове, бъдещите си професионални намерения и получиха ценни съвети. Учениците от приемни семейства участваха активно в разговора за това как личностните качества могат да се превърнат в устойчиви силни страни и да подпомогнат реализацията в професията.

„Кариерното ориентиране на младежите в тийнейджърска възраст е тема, която често остава пренебрегната. За децата от приемни семейства напътствията и съветите, които нашите колеги от „Човешки ресурси“ предоставят, са още по-ценни, за да могат те да се развият като пълноценни членове на обществото, с увереност и самочувствие в своите знания и способности. Каузата на приемната грижа е много важна за А1 и неслучайно я подкрепяме вече над 10 години, защото вярваме в правото на спокойно детство и светло бъдеще за всички деца“, коментира Илиана Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България.

В разговора с представителите на А1 участниците в лагера зададоха и въпросите си по важни теми като как се търси работа, как се намира подходящата работна позиция. Получиха ценни съвети как да се държат в екип, как да развиват отношенията с колеги, включително как да бъдат лидери. Сред засегнатите в дискусията теми имаше също и такива, свързани с предизвикателствата и как да се справят със срама, с неудобството и със слабостите си в училище, както и как да спечелят на своя страна повече приятели.

„Ние, в Националната асоциация за приемна грижа, вече 13 години вярваме, че подкрепата в младите хора от приемни семейства, е ключова за формирането им като личности. Благодаря на А1, че повече от 10 години ни помага да поддържаме постоянна връзка с децата, с техните приемни родители, и да им помагаме да са по-успешни“, коментира Мирослав Долапчиев, председател на НАПГ.

В рамките на посещението си младежите успяха да се возят за първи път в метрото на София и да се разходят в столицата, благодарение на предоставените от Столична община карти за достъп до градския транспорт, да посетят Народния театър, да играят боулинг и да посетят „Музейко“.

„Най-ценното, което мисля, че постигнахме с младите хора в рамките на този лагер е, че им дадохме пространство да говорят открито за това, което се случва с тях. Помогнахме им да свържат историята си с чувствата си, както и да разберат, че бъдещето не може да продължава, без да се обърне внимание на миналото и то да се приеме“, коментира Хава Билен, обучител в лагера. Според Сами Исониеми, създаването на общности от млади хора, преминали през приемна грижа, показва, че те не са единствени, че имат общи преживявания, че имат общи ценности и общи мечти. „Аз съм бил на десетки места, срещал съм се със стотици млади хора от приемни семейства. И всеки път съм се убеждавал колко силна може да бъде връзката между хора със сходен опит“, допълва финландският полицай.

СНИМКИ

„Ние, в Националната асоциация за приемна грижа, вече 13 години вярваме, че подкрепата в младите хора от приемни семейства, е ключова за формирането им като личности. Благодаря на А1, че повече от повече от 10 години ни помага да имаме връзка с децата, с техните приемни родители, и да им помагаме да са по-успешни“, коментира Мирослав Долапчиев, председател на НАПГ.

Инициативите на НАПГ, които А1 подкрепя, са насочени към осигуряването на позитивна семейна среда за повече деца в страната. Инвестицията на А1 за каузата на приемната грижа у нас за последните 10 години под различни форми на финансиране надвишава половин милион лева. Компанията осигурява образователни пособия за учениците от приемни семейства, а по-големите от тях получават кариерно консултиране за младежи. През последните години бяха организирани специални вечери за абитуриентите от приемни семейства, церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители.