261 българчета от приемни семейства от 1 до 12 клас получиха раници с учебни пособия, подарък от водещия телеком Мтел и Националната асоциация за приемна грижа по повод старта на учебната година. 30 от раничките са специално за първолаците, настанени в приемни семейства. Чантите съдържат така необходимите сметала, флумастри, тетрадки с тесни и широки редове и квадратчета, както и много други помагала в помощ на прекрачващите училищния праг за първи път. Инициативата за подаряване на пособия преди първия училищен звънец се случва за трета година, като Националната асоциация за приемна грижа и Мтел са подпомогнали досега близо 500 деца в приемна грижа.

По традиция Националната асоциация за приемна грижа изпрати първолаци от приемни семейства. Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, заедно с членовете на Управителния съвет на НАПГ Александър Миланов и Цветелина Радулова и координаторката на асоциацията за област Плевен Цветослава Лазарова присъстваха на тържеството за първия учебен ден в Началното училище “Кнежица” – гр. Кнежа. През 2017/2018 година първолаци в това училище ще бъдат 3 деца, настанени в приемни семейства в града. В откриването на учебната година участва и кмета на община Кнежа Илийчо Лачовски.

“Приемните семейства са особено важни за децата, които са в беда. Училището е сигурното място, на което те трябва да бъдат приети. Вярвам, че образованието е единственият начин за излизане от изолация и реално включване в икономиката.”, каза пред родителите и учениците заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова.

 “С първия учебен ден започва голямото приключение за децата и техните родители. Повечето малчугани в приемни семейства имат труден старт в живота, но благодарение на образованието и подкрепата от приемните им родители, ще могат да имат сигурно детство и щастливо бъдеще”, каза по повод първия учебен ден приемната майка Цветелина Радулова, която е и член на Управителния съвет на Националната асоциация за приемна грижа. От своя страна Александър Миланов от родителската организация допълни, че училището трябва да е сигурно място за всички деца, без значение от социалния им статус и трудностите в техния живот. “Много ни тревожи фактът, че масово детски градини и училища не посрещат добре децата от приемни семейства и ги третират като проблемни и различни деца.”, коментира Миланов. Той припомни, че Министерството на образованието и науката планира обучение за педагогическите кадри по отношение на приемната грижа, нейните обществени функции и особеностите в грижата за изоставените деца.

Националната асоциация за приемна грижа е неправителствена организация, създадена от приемни семейства преди 8 години. В асоциацията членуват повече от 600 приемни родители, специалисти и млади хора, напускали системата на приемна грижа. НАПГ защитава интересите на децата в риск, както и на приемните семейства. Организацията реализира събития и кампании и предоставя пряка помощ на приемните родители. Благодарение на петгодишното партньорство между Мтел и асоциацията, приемните родители имат достъп до безплатна психологическа помощ, социално информиране и консултиране, правна подкрепа, както и събития за децата и младежите на асоциацията. На националния телефон за приемна грижа 0700 20 234, подарен от телекома на приемните родители, може да се получи различна информация или да се потърси съвет, свързан с приемничеството.