Триста и петдесет деца от приемни семейства в България вече са готови за първия учебен ден. 37 от тях са първокласници. А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) традиционно организираха празник в навечерието на първия учебен ден за деца и тийнейджъри в приемна грижа. Тази година тържеството се състоя в парка до Крепостта „Баба Вида“ в град Видин, където заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова, координаторката на НАПГ за област Видин Цветелина Милославова и Нина Неделчева-Георгиева от А1 връчиха специално подготвени раници с тетрадки, образователни пособия и учебни помагала на децата и юношите от региона.

„Пожеланието ми към вас е да растете здрави, любознателни и ученолюбиви. Радвам се, че имам възможността да приветствам вас и вашите родители на празника и да благодаря на НАПГ и А1 за подкрепата, която оказват за развитието на приемната грижа, чиято цел е всяко дете да расте в щастлива, спокойна и вдъхновяваща семейна среда. Успешна учебна година!“, каза пред децата и родителите заместник-социалният министър Адриана Стоименова.

„Надявам се раниците с тетрадки и образователни пособия, които сме ви приготвили за първия учебен ден, да ви донесат много радост и да превърнат не само днешния ден, но и цялата година в празник. Пожелавам ви да сте здрави, любознателни и да следвате мечтите си. Сигурна съм, че колкото повече учите, толкова повече възможности на технологиите ще откривате. Благодаря на вашите приемни родители, които ви обичат и правят всичко необходимо да имате щастливо и спокойно детство. За нас, в А1, да подкрепяме вашите семейства е кауза, с която сме се ангажирали дългосрочно и се радвам да ви видя весели и готови да поемете по пътя на знанието и тази учебна година“, коментира Нина Неделчева-Георгиева от А1 България.

“Нашите приемни деца намират сигурност и обич в семействата ни. За много от учениците ни тази година първият учебен ден е чакан, но повечето от тях вече са научили тежки уроци. Сега е важно да им покажем, че могат да имат приятели, да са щастливи и да учат успешно, като разчитаме на всички учители и педагози да приемат децата ни и да ги подкрепят в адаптацията им в училище. Благодарим за раничките и за приятелството с А1”, допълни Цветелина Милославова, приемен родител и координатор на Националната асоциация за приемна грижа за област Видин.

Празникът е част от дългосрочната подкрепа на А1 за инициативите на НАПГ, чиято цел е повече деца в страната да растат в позитивна семейна среда. През последните 9 години А1 е инвестирала над половин милион лева за каузата на приемната грижа у нас под различни форми на финансиране, като първото финансиране е преди близо 10 години, в размер на 100 000 лева, и е предоставено на Националната мрежа за децата. Телекомът подпомага провеждането на ежегодни лагери за приемни деца и тийнейджъри, осигурява образователни пособия за учениците от приемни семейства, а по-големите от тях получават кариерно консултиране за младежи. През последните години се организират специални вечери за абитуриентите от приемни семейства, церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители.