Повече от 70 деца и техните приемни родители прекараха близо седмица в летния лагер „Росица“ в гр. Китен, като част от инициативите на Националната асоциация за приемна грижа и Мтел за подкрепа на децата в приемни семейства. В лагера се включиха 45 деца от 3 до 13 години, които са от всички региони на страната. По решение на асоциацията, с предимство в лятната ваканция бяха включени деца с увреждания, както и приемни родители с две, три или повече деца в семейството. В рамките на едноседмичната почивка родителите имаха възможност да се запознаят, а децата – да прекарат време с връстници.

Националната асоциация за приемна грижа проведе две обучителни сесии за споделяне на опит в грижата за деца с увреждания, в която приемни родители, които се грижат за такива деца, споделиха предизвикателствата в грижата за деца със специфични потребности. Благодарение на домакините, децата имаха възможност да гледат любими анимационни филми в кинозалата на комплекса. Асоциацията осигури възможност на малки и големи да заемат книги от мобилната библиотека на сдружението, която предложи богат избор от детска и професионална литература.

„Щастлив съм, че имахме възможността да заведем деца и родители на море. Още по-щастлив съм, че заедно със служителите на Мтел успяхме да осигурим възможността на деца от приемни семейства за първи път да видят морето, както и да се запознаят с други деца, които имат тяхната съдба.“, сподели Мирослав Долапчиев, председател на Националната асоциация за приемна грижа.

Националната асоциация за приемна грижа е неправителствена организация, която помага на деца в приемни семейства и техните родители за щастливо детство. Асоциацията организира различни събития и инициативи в подкрепа на приемната грижа и се застъпва за правата на децата. Основен корпоративен партньор на асоциацията е водещият телеком Мтел.