ТВ Европа: 76% от българите одобряват приемната грижа


Професия приемен родител. Работно време 24 часа, 7 дни в седмицата. Месторабота – собственото ни жилище. В България това е ежедневието на 2 215 приемни семейства. Според стратегията на социалното министерство до 2025 година всички домове за деца трябва да бъдат закрити, а децата от институциите – да бъдат отглеждани в семейна среда. Да получиш работата на приемен родител, обаче не е никак лесна задача.

Мирослав Долапчиев – Председател на Национална асоциация за приемна грижа: „За да може да стане един приемен родител такъв, той трябва да бъде одобрен от 10 човека и този период е около 6 месеца. Това, че един човек пожелава да стане приемен родител и има такова желение не означава, че може да стане такъв само, защото той иска. Трябва да се знае, че приемните родители не отнемат деца, ние не взимаме деца, на нас държавата преценя кога и колко деца да влязат в семействата ни“.

Повечето приемни семейства работят срещу минимална заплата, част от тях приемат деца в домовете си като доброволци. Социологическо проучване на изследвователски център „Тренд“ показва, че 85% от българите биха станали приемни родители само срещу заплащане. В същото време 50 на сто от българите са против това, че приемната грижа е платена.

Гинка Илиева – приемен родител: „Приемният родител за разлика от повечето хора в България не работи на трудов договор, работи на граждански дововор. Ние сме изчислили, че приемният родител получава 80 стотинки за един работен час. 19 лева за един ден, като чистата запалта е 584 лв“.

Възможността да дадеш любов на децата е неизмерима финансово, категорични са от Националната асоциация за приемна грижа. Професията на приеменен родител обаче има и своите негативи, като липса на социални осигуровки, болничен или отпуск по майчинство.

Мария Благоева – приемен родител: „Приемният родител няма правно обещетение за безработица и той оства без работа и заплата докато не му бъде настанено ново дете“.

Основната цел на приемните родителите е да помогнат на децата в риск и да им дадат онова, което биологичното им семейство е отнело.

Мария Благоева – приемен родител: „Една голяма част от тези деца са насилвани по някакъв начин, неглижирани, това са страдащи, измъчени и изтормозени деца. Първата грижа на приемния родител е да се погрижи те да бъдат излекувани, защото имат нужда от помощ“.

През последните 5 години броят на приемните семейства в България се е увеличил с 1000. А работещите днес приемни родители са категорични, че най-важното е на децата в риск да се помогне и да получат топлината на семейния уют.

 


Нагоре +

Още видеа